fredag 24 juli 2015

Bokhandlarna svarar: Bästa uppväxtskildringen?


Eva Killberg, Ängelholm: Silvia Avallone: "Stål". Just nu är den lysande berättelsen om två tonårstjejer i en stålstad i Italien absolut bäst. Silvia Avallone får det att kännas hur det är att vara 13 år och leva i ett område som inte är det minsta glamoröst. Turistparadiset Elba glittrar utanför, men dit kommer aldrig tjejerna. De vuxnas värld är något av en gåta för tonåringarna, de är på tröskeln till vuxenvärlden. Det är spännande, inte minst de äldre brödernas liv. Men katastrofen lurar om hörnet på de heta gatorna.







Johan Zillén, Center Syd: Jag älskade Åsa Linderborgs "Mig äger ingen". En varm och gripande berättelse om att växa upp med en ensamstående och alkoholiserad pappa. Kanske, dessutom, vår tids stora arbetarklassroman.









Susanna Mattsson, Jägersro: Åh, det finns så många... men den första jag kommer att tänka på är Barbro Lindgrens "Hemligt"-serie ("Jättehemligt", "Världshemligt" och "Bladen brinner"), där vi, via omarbetade dagböcker, får följa författarinnan från fjärde till nionde klass. Jag vet inte hur många gånger jag läst den här fantastiska sviten. Barbro Lindgren väjer inte för någon av livets sidor; kärlek, död, glädje och sorg samsas om utrymmet på boksidorna, precis som i verkligheten. Moderna klassiker.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar