torsdag 16 februari 2017

Gästbloggaren: Charlotte Cederlund



Min första bok hette Mio och Bio på äventyr. Den handlade om två katter som seglade jorden runt med sin båt Otello och stötte på diverse äventyr. Jag skrev den i tredje klass, fyllde varenda rad i min vit- och grönrandiga skrivbok. Fröken sa att det var jättebra och den känslan uppfyllde mig, fick mig att känna mig jättebra. Det var där och då författardrömmen väcktes till liv.
Det dröjde tjugo år innan jag debuterade. Vägen var slingrig, som den är för de allra flesta författare. Jag refuserades i gymnasiet, tog studenten, reste, ingenjörspluggade, skrev artiklar för högskolans tidning, började jobba och träffade kärleken. Och mitt i allt det där smög sig en romanidé in.
Det var en ungdomsroman, fantasy med tema vinter och jul. En liten bihistoria rörde sig kring samer och samisk kultur. Eftersom jag är skåning och inte fick lära mig något alls om samer i skolan och då nyhetsrapportering från landets nordligaste delar sällan når söderut kände jag ett stort behov av att göra ordentlig research. Så jag lånade en hög böcker och började läsa. Och insåg att det var så otroligt mycket som jag inte visste, men borde ha vetat, om Sveriges ursprungsbefolkning.
Jag läste på om den kristna missionen, om lapp ska vara lapp-politiken och om den svenska rasbiologin. Men jag läste också på om mytologin, om nåjden (den samiska schamanen) och om renskötseln. Och där någonstans ändrades min manusidé helt. Vintern fick vara kvar men jultemat slängdes till förmån för den samiska mytologin och det var grunden till min debutroman Middagsmörker.
Både Middagsmörker och min nya bok Gryningsstjärna ingår i Idijärvi-trilogin och handlar om sextonåriga Áili som, när hennes pappa dör i cancer, flyttar från Skåne till norra Lappland för att bo med sin samiska morfar. Áili har vuxit upp helt avskärmad från den samiska kulturen och har svårt att känna sig som hemma i sitt nya hem. Och när andarna kallar henne till sig och gör henne till nåjd blir det inte direkt lättare. Det är utvecklingsromaner som berör stora ämnen som sorg, den första kärleken och om det verkligen finns tydliga gränser för vad som är gott och ont. Det är också fantasy och folklore med grund i samisk mytologi och schamanism.
Charlotte Cederlund bor på landet utanför Lund tillsammans med sin familj och sina djur. Hon varvar författarskapet med att brandsäkra byggnader och debuterade 2016 med Middagsmörker.
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar