onsdag 8 februari 2017

Kriminell vårlängtan

Årets stora romaner verkar lysa med sin frånvaro i de svenska förlagens vårutgivning, får jag i alla fall intrycket av när jag bläddrar i "Vårens Böcker"-numret av Svensk Bokhandel.
Däremot verkar alla mina favoriter inom spänningslitteraturen släppa nytt samtidigt som snön smälter bort och vitsipporna blommar (bildligt talat då, bor i Skåne. Ingen snö.).


I mars kommer gamle hjälten Harry Hole tillbaka, i "Törst"!
Trots att Jo Nesbø tidigare sagt att den förra boken ("Polis") skulle vara den allra sista om den norske supersnuten. Kan det ha att göra med hans Hollywooddebut senare i år?
Utmärkte skådisen Michael Fassbender tar sig an rollen som Harry i "The Snowman", i regi av Thomas Alfredsson, med premiär i oktober ...

Arne Dahls "Utmarker" var en av mina absoluta spänningsfavoriter förra året. Tror vi att kan hålla samma höga nivå i andra boken om Sam Berger och Molly Blom, "Inland"?
Ja, visst tror vi det. Men vi får inte veta säkert förns i april ...


Vi var många som gillade Louise Doughtys "Kvinna inför rätta" (trots det fula omslaget, se tidigare inlägg) för två år sedan. BBC så mycket att de gjorde miniserie av den (se samma tidigare inlägg). Nya boken "Svart vatten" låter som ännu en internationell thriller av hög klass. Kommer i maj.


En bok jag verkligen ser fram mot är Fargo-skaparen Noah Hawleys thriller "Före fallet".
Inte för att läsa då, för det gjorde jag redan i julas, utan för att kunna rekommendera den till kunder i butiken!


"Konstnären Scott Burroughs brukar alltid ta färjan tillbaka till New York från Martha's Vineyard, men av en slump erbjuds han en ledig plats i den kände mediemogulen David Batemans privatjet. En kort stund efter start störtar planet ner i havet. Sex av passagerarna samt de tre besättningsmedlemmarna omkommer. Bara Scott och Batemans lille son, JJ, överlever.

De extraordinära omständigheterna kring deras överlevnad Scott räddar den lille pojken genom en närmast mirakulös simfärd in till land och det faktum att pojkens far var mycket förmögen och chef för en nyhetskanal, gör att Scott ofrivilligt hamnar i rampljuset. Tillsammans med den föräldralösa pojken sugs han upp i en malström av spekulationer, som snart överskuggar den officiella undersökningen av tragedin.
 . Vilka andra var med på planet? Var det verkligen en olycka? Vem är Scott Burroughs, egentligen?"Tveklöst en av årets bästa spänningsromaner! Kommer i slutet av mars.


Och hur ska det gå för Paula Hawkins? Det kan inte vara lätt att ge sig i kast med sin andra bok när den första blivit ett världsfenomen, sålt i miljontals exemplar och filmatiserats med Emily Blunt i huvudrollen ...
Hur "I djupt vatten" står sig mot megasuccén "Kvinnan på tåget" får vi veta sista maj ....


// Johan Zillén, Akademibokhandeln Center Syd


1 kommentar: