måndag 23 oktober 2017

Gästbloggaren: Mons KallentoftMalin Fors.
​Vilken underbar karaktär att skriva om. Hon kan bära allt som livet rymmer, och mer därtill känns det som.

​Nyutkomna Bödelskyssen är för mig en av de bästa böckerna om Malin, även om jag gillar alla!

​Först kom årstiderna, sedan elementen.
​Och nu lanseras Bödelskyssen, den andra boken i min nya svit inspirerad av människans sinnen. Fem böcker där vi får följa Malin Fors vidare väg genom livet, i arbetet och i vardagen, i med- och motgång, i kärlek och hat. Böckerna om Malin är, och ska, främst vara spänningsromaner av högsta internationella kvalitet. Men i deras konstnärliga kärna har det alltid funnits en vilja att gestalta hur vi människor möter världen och hur den möter oss.
​Genomgående är böckerna om Malin extremt fysiska. Människor svettas, njuter, plågas, mår bra, mår illa. Malin försöker omedvetet utplåna gränsen mellan sig och världen omkring henne.

Naturligtvis lyckas hon inte. Det gör ingen människa, men hon kommer närmare än de flesta. Det är det som gör henne till en bra utredare, men också till en svag, om än på vissa vis stark, människa. Hon är för hudlös för sitt eget bästa. Hon lever genom sina sinnen, mer än nästan alla andra.

​Det är därför sinnena är en perfekt utgångspunkt för nya böcker om Malin.
​Lukten. Synen. Hörseln. Känseln. Och smaken.
​Det blir en bok för varje sinne. Det valda sinnet går igenom allt i varje berättelse.
​Hur brotten utförs, var de sker, vem som gjort dem.

Sinnena styr också hur världen skildras i böckerna. Hur stinker ett förruttnat lik? Vilka är de omärkliga hormoner vi sänder ut när vi älskar? Kan vi lita på våra ögon? Hur låter ett barns sista andetag? Hur känns en död människas hud mot våra fingrar? Vilken färg har havet? Hur doftar vågornas svall på andra sidan jorden?

​Mina böcker om Malin Fors är sinnlig läsning för alla som tycker om kriminalromaner. Med hög litterär kvalitet jämfört med all ytlig och taskigt skriven smörja som publiceras idag.
 
 // Mons Kallentoft


Inom kort kommer vi att tävla ut flertalet förhandsexemplar av Mons nya roman.
Följ oss här, eller på Facebook/Instagram (Akademibokhandeln Center Syd / Killbergs Bokhandel / bokboxen_blogg) så missar du inte chansen!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar