måndag 2 oktober 2017

Höstdåd i Nordvästra Skåne"En sensommarkväll 1990 tältar fem barndomsvänner vid sitt hemliga badställe, ett nedlagt stenbrott på en skånsk ås. Nyss har de tagit studenten och vuxenlivet väntar runt hörnet. Stämningen är därför upprymd, men också vemodig eftersom vännerna inser att den här kvällen innebär ett farväl både till ungdomstiden och till varandra. På mer än ett sätt ska det visa sig för när morgonen gryr och det första höstregnet fallit flyter det en kropp i stenbrottets mörka vatten. En tragisk olycka fastslår polisutredningen, men alla är inte övertygade.

I tjugosju år förblir händelsen ett sår i bygden, en konflikt som stilla bidar sin tid. Och när den gamle polischefen ersätts av Anna Vesper, en nyinflyttad mordutredare från Stockholm, börjar dunkla krafter sättas rörelse. Snart har Anna inget val. Hon måste ignorera alla varningar och öppna ärendet från hösten 1990. Hösten få säger sig minnas men som ändå aldrig blivit glömd."
 
Det här är en – rent ut sagt skitspännande - deckare och därtill otroligt välskriven. Ytterligare ett plus är att den utspelar sig i nordvästra Skåne, så jag som Helsingborgare får en extra kick av att känna igen miljön och att veta exakt vilka skogsvägar som beskrivs i boken.

Historien utspelar sig både i dåtid – när ett av dödsfallen skedde – och i nutid när Anna Vesper utreder både dagens dödsfall och hittar starka kopplingar till det som hände förr.  Det är ett superbra driv i boken, storyn hänger ihop hela vägen och upplösningen spännande och annorlunda.


Siljas egna bilder av det hemliga badstället.

Jag blev väldigt förtjust i polisen Anna Vesper – och vill gärna läsa mer om henne – så jag hoppas att Anders de la Motte behåller henne i sitt stall för framtida böcker!

// Silja, Akademibokhandeln Killbergs Helsingborg

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar