måndag 26 november 2018

Sjunger vackert om kärlek ändå
Jag vet inte hur han gör, Alex Schulman. Men när han skriver sina familjeromaner, river han ner allt motstånd och berättelsen går rakt in i hjärtat. För visst kan det verka för skvallrigt, för privat, kanske rentav ett utnyttjande av släktens kändisskap, att skriva om pappa, mamma, hustrun. Och nu om mormor och morfar, Karin och Sven Stolpe, en av Sveriges största kulturpersonligheter på sin tid. 

Sven Stolpe var alltid arg, arrogant, överlägsen, dräpande. Ärkefienden var en annan stor kulturskribent, Olof Lagercrantz, även chefredaktör på Dagens Nyheter. 

Upprinnelsen till Alex Schulmans nya bok "Bränn alla mina brev" ligger i denna ilska. Alex börjar inse att hans egna barn är rädda för hans humör. Så vari bottnar ilskan?
Spåren leder till morfar, Sven Stolpe, som dikterade tillvaron för omgivningen, och framför allt för hustrun Karin.
Alex läser flera av Sven Stolpes nästan etthundra böcker, läser brev, går i morföräldrarnas spår. Ett tema blir uppenbart - den trolösa kvinnan som förstör mannens liv.

Efterhand växer historien fram: en tio dagar kort kärlekshistoria mellan Karin och Olof Lagercrantz. Det är passion, det är på allvar. Och denna kärlek kommer att prägla livet för alla inblandade och familjen.

Skvaller? Nej, en kärlekshistoria som kan få stenar att gråta. Men som också återupprättar Karin och hennes livsval. Det är så oerhört sorgligt och gripande, och så vackert han sjunger om kärleken, Alex
Schulman. 

// Eva Killberg, Akademibokhandeln Killbergs Ängelholm

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar