torsdag 7 februari 2019

Chestnuts roasting on an opeAAAAAAIIIRRGGHHH!!!

#bookcovercover


"En kvinna hittas brutalt mördad på en lekplats i Köpenhamn. Vid kroppen finner man en liten figur gjord av två kastanjer och tändstickor. När figuren undersöks upptäcker man fingeravtryck från en ung flicka som spårlöst försvann för mer än ett år sedan. 
Samtidigt som polisen jagar en mördare letar de också efter spår som kan leda dem till den lilla flickan – tänk om hon fortfarande lever?"


"En riktig bladvändarthriller" utlovar förlaget om Søren Sveistrups debutspänningsroman "Kastanjemannen". Han är inte riktigt helgrön som debutant dock. Han har bl.a. skrivit manus till TV-serien "Brottet" ("The Killing") tidigare.
Manuset till filmatiseringen av Nesbøs "Snömannen" ligger även på CV-t (men det ska vi kanske tala tyst om ... #kalkon ...)

Lyckas han med bladvändarseriemördarthrillerdebuten då?

Och finns det plats på marknaden för ännu en ScandiCrime-författare?

Jodå!
Det här är riktigt bra faktiskt.

Sveistrup sågar till sig en plats på plankan. Någonstans mitt-i-mellan Jussi Adler-Olsens intrigdrivna thrillers och Lars Keplers "over-the-top"-serial killers ungefär.

Det är bra driv i berättandet och man har absolut aldrig tråkigt.


Vändningarna och svängarna är vilda nog för att man ska bli (lite) överraskad, men inte så Himpa-vimpa-tjoflöjtiga så man himlar med ögonen (Jag tycker det är helt solklart vad jag menar med den meningen. Så det så!).

Det är rysligt och blodigt, just the way I like it. 
Långt ifrån Mysdeckarcountry ....

Det är kanske inte riktigt mästarklass, men "Kastanjemannen" höjer sig rejält över dussindeckar-bruset på marknaden.

Läs. Om du vågar ...

// Johan Zillén, Akademibokhandeln Center Syd

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar