måndag 19 augusti 2019

Bok är bäst på TV?Oj vad många av mina favoritböcker som har kommit / är på väg som TV-serier på de olika streamingtjänsterna!

Neil Gaimans och Terry Pratchetts underbara "Good Omens" har redan haft premiär på Amazon Prime / BBC (och den är nästan lika underbar i filmatiserad form. Rekommenderas varmt!), och nu planerar Netflix att lägga en kvadriljon dollar eller så på att filmatisera Neils Magnum Opus - "The Sandman". Oooh, vad jag hoppas att det blir bra. Jag fullkomligt älskar Sandman, läser om hela sviten nästan varje år. Tidernas bästa "graphic novel" (kan vi säga "grafisk roman" på svenska nu? Är alla med på det?).
Do not F this up Netflix ...

The Witcher” kommer snart till Netflix (med en superuppumpad Henry Cavill i huvudrollen).
Du vet väl att förlagan till serien är Andrzej Sapkowskis böcker om monsterjägaren Geralt of Rivia, inte bara spelet med samma namn?
De finns inte tillgängliga på svenska för ögonblicket (kommer säkert om serien blir en hit), men vi har alla i engelsk pocket hemma i butiken.


Stephen Kings "Pestens Tid" ("The Stand") har gjordes det ju TV-serie - inte helt oävet - på redan på nittiotalet. Nu gör CBS en re-bootad version med bl.a. James Marsden i Gary Sinise roll och Whoopi Goldberg som Mor Abagail.
Det är inte spikat vem som tar rollen som fan själv, Randall Flagg, ännu. Får jag föreslå någon annan än Matthew Mackonnahäjj tack. Nästan vemsomhelst annan ....

Amazon har köpt rättigheterna till Tolkiens alla verk, och tänker lägga mer pengar än något annat bolag i världshistorien lagt på en TV-serie tidigare.
Vi slipper dock se Frodo & Co. traska runt i en evighet ännu en gång. Serien kommer att utspela sig under Midgårds andra ålder, dvs långt före Härskarringssviten
Vi lär däremot komma att få se the Big Bad Sauron tidigt i karriären, Aragorns förfader Isildur, kanske en ung Galadriel mm. Serien kommer, tydligen, plocka friskt från både "Silmarillion" och "Sagor från Midgård".

När Hollywood gav sig på Philip Pullmans "Den mörka materian: Guldkompassen" för några år sedan, med Nicole Kidman och Daniel Craig bl.a., blev det mest pannkaka av alltihop. Synd, med en så fantastisk förlaga.
Kanske kan BBC och HBO göra den rättvisa? Nu med James McAvoy, Dafne Keen och Lin-Manuel Miranda i några av huvudrollerna.
Kolla in trailern!

Till sist.
Douglas Adams klassiska "Liftarens Guide till Galaxen" började sitt liv som radioteater, blev sedan en fantastisk boktrilogi - i fem delar (Ja. Fem delar. Deal with it.), brittisk TV-serie på 70-talet och även stort Hollywoodspektakel 2005 (skippa den ...).
Nu tänker streamingjätten Hulu dra igång ytterligare en version för TV-publiken.
Inget mer är känt om serien ännu, men jag är klart villig att hoppa på tåget ännu en gång.
Sitter här med handduken redo. :-)

// Johan Zillén, Akademibokhanden Center Syd1 kommentar:

  1. Galadriel är ju några tusen år redan i andra åldern, så ung och ung ... ;-)

    Men skämt å sido, mycket intressant att se fram emot. Till och med så att jag som nästan aldrig ser på TV blir intresserad!

    SvaraRadera