måndag 10 februari 2020

Shared Deckar-Universe
Lystring svenska bokförlag, förläggare och författare.

Jag har knäckt en idé som jag tror kan revolutionera och vitalisera den svenska, och/eller den globala, kriminallitteraturvärlden.

Man tager fyra stycken redan etablerade författare inom genren spänningslitteratur, som exempel här har jag valt Stefan Ahnhem, Mariette Lindstein, Pascal Engman och Christina Erikson (OBS! Dessa begåvade skriftställare har alltså inte kontaktats eller tillfrågats om detta projekt överhuvudtaget, utan medverkar endast som teoretiska exempel. Ingen av dem har skrivit på några kontrakt. Ännu ... ).

Sedan låter man dem över en period på exempelvis två år skriva två böcker vardera där de ..  (sitter ni ner nu) ... lånar varandras karaktärer!

Upplägget funkar alltså som sådan att respektive författare fortsätter med sina egna serier, men plötsligt dyker t.ex. Mariette Lindsteins ruggige sektledare Franz Oswald upp i utkanterna av Stefan Ahnhems Helsingborgspolis Fabian Risks utredning. 
Eller så figurerar plötsligt Pascal Engmans ex-elitsoldat Nicolas Paredes mitt i ett fall för Christina Eriksons polis/författar-duo Elias Svensson och Cornelia Lind. 

Naturligtvis måste författarna samarbeta kring karaktärlånen, så inte skildringen av personerna blir helt himpa-vimpa, eller krockar med andra intrigspår eller skeenden i de egna böckerna.

Men samarbetet slutar naturligtvis inte här!
Efter dessa två år sammanstrålar alla dessa karaktärer och författare i ett gemensamt super-event! En eller två böcker där såväl hjältar som skurkar - efter flertalet små ledtrådar och vinkar i allas tidigare titlar - figurerar i en hejdundrande kamp mot "The Big Bad" (vare det en organisation, en Hannibal Lecter, eller en Thanos)!

Verkar upplägget lite bekant?
Kanske har jag "lånat" lite av idén från Marvel. Bolaget som på tio år förvandlades från ett näst intill konkursmässigt serietidningsförlag till världens just nu mest framgångsrika filmproducent.

Nu kanske inte den här bokserien lär omsätta dryga tjugo miljarder dollar, eller ha ihjäl Robert Downey Jr, men görs det rätt tror jag den skulle kunna få ett stort genomslag både hos läsare och media.

Pressen, och då menar jag inte bara Boktugg och kultursidor, skulle självklart vilja skriva om denna kriminallitteratursrevolution. 
Läsare skulle bli överlyckliga (säger jag som sakkunnig)! Samt att många kanske skulle hitta nya favoritförfattare. Det är ju inte alls givet att en Ahnhem-läsare känner till Christina Erikson t.ex.
Bokhandeln hade definitivt jublat (säger jag som ännu sakkunnigare)!

Skulle flera bokförlag kunna samsas om projektet? Varför inte?
Visst, det skulle kanske vara enklare om alla fyra fanns under samma tak, men - som vi såg t.ex. med samarbetsutgivningen av kvinnliga Nobelspristagare härom året - så kan svenska bokförlag jobba ihop om det krävs. 

Då återstår bara frågan om min del av kakan då ... (Daddy wants a taste)
Jag kan tänka mig att stå som exekutiv producent för hela konkarongen.
Dvs. maximal ersättning för minimal insats.

Varsågoda.
Boll, möt rullning.

// Johan Zillén, Akademibokhandeln Center Syd

2 kommentarer:

  1. Tycker det är en fantastisk idé!
    Kram Kim :-D

    SvaraRadera
  2. Nej! Allt som stör trovärdigheten (hur sannolikt är det att X dyker upp i berättelsen?) o påminner mig om att allt är fiktion, går fetbort!

    SvaraRadera