torsdag 10 juni 2021

Bokhandlarnas sommarpockettips - del 2!Hanna / Helsingborg

Lawrence Anthony/ Mannen som talade med elefanter: Ett liv i frihet på den afrikanska savannen

En dag får Lawrence Anthony ett telefonsamtal: Vill du ta hand om en mindre elefanthjord? Du har en dag på dig, annars skjuts de.

Detta är början på en inte helt okomplicerad men kärleksfull tillvaro för Lawrence och hans fru från Paris som parallellt försöker bygga upp ett bed and breakfast på deras gård i Zululand.

En varm och gripande bok om en mans kamp för djuren och den afrikanska savannen.

Lawrence Anthony (1950-2012) var en sydafrikansk etolog, viltvårdare och äventyrare.


Mike Gayle/ En halv värld bort

Samma stad, skilda gator, samma mamma men skilda liv.

En känslosam och gripande berättelse om två syskon vars förutsättningar plötsligt ändras och som ger den ena ett liv som den andra enbart kunnat drömma om. När de ställs inför faktumet, hur ska de gå vidare med sina liv?

Solstolsvänlig bladvändare. Feelgood med sorgekant.

Mike Gayle – engelsk journalist och författare.


Celeste Ng/ Säg inget om Lydia

När Lydia en dag inte kommer ner till frukosten utan hittas död i sjön i närheten av familjen Lees hem, rämnar den sköra värld som hennes föräldrar försökt bygga upp. James som hela sitt liv har strävat efter att smälta in och Marilyn som efter hand som familjen växte såg sin dröm om att bli läkare gå i kras.

Rörande porträtt av en familj i kris. Vems dröm lever du?

Celeste Ng – amerikansk författare som debuterade med boken ”Säg inget om Lydia” Den har legat på New York Times bästsäljarlista och belönats med en rad litterära priser.


Anders Hansen & Carl Johan Sundberg/ Hälsa på recept

Nog för att det är skönt att pausa i solstolen, men inte hela sommaren! Här kommer en pocket som tar upp vetenskapen kring tärning och motion.

Medicinska mirakelkurer må låta lockande, men de visar sig nästan aldrig hålla vad de lovar. Fysisk aktivitet är det lysande undantaget!

Genom att röra på dig kan du både förebygga, behandla och i vissa fall bota sjukdomar som diabetes, hjärt-kärlsjukdom, cancer och depression. Men det slutar inte där, din träning

kommer också att ge dig mer energi, förbättra din sömn, göra dig mer koncentrerad, stärka ditt minne och immunförsvar.

Tidigare utgiven bok som sedan en tid nu även finns i pocket.

Anders Hansen - svensk läkare, psykiatriker och författare

Carl Johan Sundberg - svensk läkare, professor i arbetsfysiologi och författare


***********************************************Pia, Landskrona

Befrielsen - Imogen Kealey

Nancy Wake är en orädd frihetskämpe. Hennes uppdrag är att vända kriget med hjälp av franska motståndsrörelsen. Gestapo är på jakt efter henne och har satt ett skyhögt pris på hennes huvud. 
En spännande spionroman och en tänkvärd krigsroman.


Den franska fotografen - Natasha Lester

Storslagen kärleksroman om en kvinnlig pionjär i andra världskrigets Frankrike.
Helt underbar!


Madame Piaf och kärlekens sång - Michelle Marley

Édith Piaf blir mentor till Yves Montand och de blir vansinnigt förälskade. Just nu är livet ett skimmer i rosa - La vie en rose. Madame Piaf lever ett dramatiskt och händelserikt liv. Hon känner den största lyckan när hon får uppträda, sjunga och ta emot publikens applåder.
Je ne regrette rien.


Sista tåget till London - Meg Waite Clayton

I slutet av 1930-talet försöker Tyskland ta makten i Europa. Vännerna Stephen och Zopie-Helenes tillvaro krossas av nazisterna och de måste kämpa för ett liv i säkerhet. Tante Truus  som är medlem i motståndsrörelsen riskerar sitt liv genom att smuggla judiska barn.
En kraftfull roman om mod, förlust och kärlek.

**************************************************************Eva, Ängelholm*

Augustin Erbas "Snöstorm" är en underbar historia om kärleken och dess gåtfullhet.  Den stora kärleken - vad blev det av den? Erba skriver så otroligt vackert.

Elisabeth Åsbrink utforskar sin familjehistoria med judiska rötter i sin nya roman.

Det är en fascinerande historia, personlig och smärtsam. Den rör sig om tre kvinnor i den egna släkten, i tre olika städer: Thessaloniki, London och Stockholm. Men framför allt det stigma som huvudpersonen, kallad Katherine, känner redan som barn. Detta som mamma förbjuder henne att närma sig, att ens tala om.

"Övergivenheten" måste vara en av höstens bästa romaner.


Det är en tung hemlighet hon burit på, Frida Boisen. Genom framgång i mediabranschen och framträdanden med ett käckt yttre, har hon hela tiden tärts av Skulden. Nu har hon bestämt sig för att berätta om mammas självmord - trots löftet till pappan. Han som sade just så: "Berätta aldrig det här".

Frida Boisen berättar med tillbakablickar på en oerhört engagerad, rolig och peppande mamma. Men också om det olyckliga äktenskap hon levde i, och bitterheten efter skilsmässan. Pappan svek, tvåsamheten blev mellan mor och dotter. Och dottern, Frida, flög ut, flyttade och skapade sitt eget liv. Kvar blev många starka känslor, ett eroderat förhållande mellan mamman och dottern, som varit så nära förut. Det gör ont att läsa, men gör det! Det är en oerhört viktig bok. Frida Boisen konstaterar själv att förtigandet av självmord skadar, att vi måste börja tala öppet om så svåra saker. Och det är en mycket modig bok hon skrivit, Frida Boisen.

Håkan Nesser: Den sorgsne busschauffören från Alster

Här är det nesserskt i kubik: Vemodigt, sorgligt, spännande och ömsint. Det är synd om människorna... Och förstås, med ett språk som bara Nesser har.


* Eva är sjukskriven just nu, men har gett mig tillåtelse att plocka guldkornen ur hennes texter och inlägg från de senaste året eller så.
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar