fredag 14 juni 2024

Bokhandlarna tipsar - Sommarpocket 2024 (Johan)Har du svårt att bestämma dig vad du ska läsa i sommar?
Have no fear - Killbergs legitimerade bokexperter är här för att hjälpa dig!
Först ut är Johan från Löddebutiken.

Emmy Walt - Flykt
Simultana terrordåd sker över hela Europa, och journalisten Mila hamnar mitt i kaoset. Samtidigt skadas hennes dotter i attack på svensk mark. Gränserna stängs och Mila fastnar utan telefon och pass i en mardröm. Grymt stark debut i spänningsgenren 2023. 

Julie Otsuka - Simmarna
Otsuka är verkligen de små, stora berättelsernas gudinna. "Simmarna" är inget undantag. 
En vacker, och hjärtskärande, historia om sprickor i simbassängen och att förlora någon som fortfarande finns nära dig.
 
Mattias Edvardsson - Lova mig tystnad
Den fjärde (och sista?) delen i vår lokale superstjärnas Lundasvit utspelar sig helt och hållet i Trelleborg (bägge ligger ju i Skåne, tyckte nog Mattias Stockholmsförläggare), och är i mitt tycke den bästa i serien sedan "En helt vanlig familj" (som nu setts av en kvarts triljard Netflixtittare). 

Johanna Frid - Haralds mamma
En svärdotter och en inte alltför kär svärmor fastnar tillsammans på en flygplats och gammalt groll och oförrätter dras mer eller mindre motvilligt fram i ljuset under tiden i påtvingat umgänge. Bitvis roligt. Bitvis smärtsamt. Smärtsamt roligt. 

Andrev Walden - Jävla karlar
Journalisten och krönikören Andrev Waldens romandebut är en självbiografisk uppväxtskildring som både berör och roar.
Pappabyten, husbyten, kompisbyten, första kärleken, första ligget, första jobbet – allt avverkas i en rasande fart, med ett härligt språk och en stor nypa humor.
Oavsett om du, som jag, älskat Waldens texter som kolumnist eller inte är detta absolut en bok du bör läsa! Och inte bara för att den plockade hem 2023 års skönlitterära Augustpris

Deepti Kapoor - En ond tid
En tidig morgon i New Delhi kör en lyxig Mercedes rakt in i ett nattläger för fattiga daglönare. Fem människor dör. Den chockade mannen vid ratten som grips för brottet arbetar för familjen Wadia, en av Indiens mest inflytelserika familjer. Varför befinner han sig i bilen och vad är det han döljer? Nästan ett mästerverk, bland det bästa jag läste förra året.


Engelsk pocketDennis Lehane - Small Mercies
En Lehane tillbaks i toppform! Gripande historia om Boston sent 60-tal, om rasmotsättningar, den irländska maffians strypgrepp på befolkningen och en mors desperata jakt efter en försvunnen dotter.

Tom Rob Smith - Cold People
Iskall dystopi av författaren till superruggiga "Barn 44".
En utomjordisk armada anländer planeten och ställer ett ultimatum. Alla människor måste inom trettio dagar ta sig till Antarktis. Annars kommer de utplånas.
Vad gör man liksom? Lägger sig ner och dör, eller investerar i en jädrigt bra täckjacka?
Lisa Jewell - None of This is True
En riktig blandvändarthriller om en podcaster som råkar på en kvinna med mörka hemligheter som nästlar sig in i hennes liv. Lite "Ensam ung kvinna söker"-vibbar. 

Justin Cronin - The Ferryman
Storfavoriten bakom Passagetrilogin, är tillbaka med the ”The Ferryman", som är nästan omöjlig att lägga ner! Det är hopplöst svårt att berätta någonting om den utan att spoila bokens twister och hemligheter, men jag kan lugnt säga att alla fans av SciFi, dystopier/utopier och kanske även Black Mirror, kommer att äta detta med sked!


// Johan Zillén, Akademibokhandeln Center Syd

 Inga kommentarer:

Skicka en kommentar