torsdag 20 juni 2024

Johans sommarläsning 2024Nu går jag på semester i några veckor, först över midsommar, sedan en vecka på Sardinien, innan jag är åter i butiken.
Årets sommarhög ser ut att bjuda på mycket spännande och rolig läsning.
Dessa ska jag försöka hinna med innan det är dags att ta på sig uniformen till skolstarten i augusti. 

Yellowface - RF Kuang
Jag har hört väldigt mycket gott om "Yellowface", som inte skall ha mycket gemensamt med författarens fantasyutgivning ("Babel", "Poppy War" mfl.) utan istället är en thriller om identitetsstöld, kulturell appropriering och cancelkultur i bokbranschen.

Framtidsministeriet - Kim Stanley Robinson
Obamas favoritbok från 2020 kommer nu i svensk översättning. En påläst Cli-Fi-roman om den kunskap vi behöver och de steg vi måste ta för att ha en chans att påverka den kommande (pågående) klimatkatastrofen.

Gravglänta (Brottsplats Söderslätt 1) - Mattias Edvardsson
Start för ny spänningsserie av vår lokale superstjärna Mattias Edvarsson!
80/90-tals deckare i Trelleborgsmiljö.
Boken släpps, för er dödliga, först den 26:e augusti, men missa inte chansen att träffa författaren i egen hög person hos oss i Lödde redan lördag den 24/8. Läs boken två dagar innan alla andra! 

Serier för vuxna - Robert Aman 
Förra sommaren läste jag Galagogrundaren Rolf Classons självbiografi, så det är väl inte mer än rättvist att jag denna semester läser boken om svensk serieindustris andra legendariske "Grand ol´ Man", Horst Schröder - hjärnan bakom vuxenserietidningarna som roade/skakade Sverige under åttio- och nittiotalet and beyond (Epix, Pox, Inferno mfl.)
Jag intervjuade faktiskt Horst om rättegången mot Pox för mitt gymnasiespecialarbete om censur 1991. Misstänker att den händelsen kanske inte var ett stort nog ögonblick i den eminente förläggarens liv för att meritera ett omnämnande i boken dock ...

Kvinna saknad - Mary Kubica
"Bladvändare", "Beroendeframkallande!", "Nagelbitare", "Popcornthriller" är bara fyra av alla superlativa omdömen jag hört om denna thriller om en försvunnen mor och dotter-duo. Ska bli spännande att se om den möter mina förväntningar nu.

Kollokillen - Johan Ehn
9-12-årsböcker brukar inte figurera särskilt ofta på min sommarläslista (eller annars heller faktiskt. #TMBTLT*), men när man får en personligt signerad - och till och med en liten lägereld ritad (släng dig i väggen Fredrik Backman) av odrägligt begåvade författaren Johan Ehn har man väl inget val antar jag? Den vidunderliga ordningen - Andrev Walden
Kan väl inte kallas för en uppföljare till förra årets Augustvinnande romandebut "Jävla karlar", utan den här samlingen av hans texter från DN 2019-2023 är snarare en fortsättning på 2018 års krönikesamling "Ditt lilla mörker i ljuset". 
Den var en njutning, och en perfekt paus/toabok. Hoppas på samma här.

You like it Darker - Stephen King
Jag jublar sällan över novellsamlingar, men skräckfarfar Stephens tillhör undantagen. Han släpper en sådan vart tredje-fjärde år sådär och de är ofta, i alla fall huvudsakligen, fulla med små rysliga guldkorn.
Frågan bara om jag ska läsa den i original eller vänta på den svenska översättningen som landar i butik i slutet av juli. Den får jag ju ett läsex på och det är dyrt med semester hörni!

Prophet Song - Paul Lynch
Mycket nyfiken på denna Bookerprisvinnare från förra året.
Om ett nutida Irland där högernationalister tar makten, river upp grundlagar och inskränker folkets frihet. Dystopier är nästan alltid som läskigast när de ligger farligt nära verkligheten ...
Släpps i svensk översättning i oktober.

Somebody Told Me - Danny Wallace
Briljante journalisten/komikern Danny Wallace (som skrev bl.a. fantastiska "Join Me" och "Yes Man") tar tag i en av vår tids stora ödesfrågor - Desinformationkatastrofen! Källkritik, fake news, influencers utan koll och familjer som slits sönder av konspirationsteorier.
Misstänker att jag kommer bli både road och förfärad ...


Pocket-roundup av titlar jag inte hann med förra året ...Darrgräset - Johanna Mo
Måste ju hinna ikapp serien om Hanna Duncker och Ölandsbrotten. Nya boken "Brottsjön" kom ju precis ut! 

Välkommen till Tall Oaks - Chris Whitaker
Prisvinnande "Slutet blir vår början" var en av 2022 års stora läsupplevelser i dramathriller-genren. Detta är Whitakers kritikerrosade debutroman. Kan den vara i närheten så bra?

Vågspel - Caroline Grimwalker
Fjärde och sista (?) delen om Linn Walter. Råbarkad, feministisk actionthriller av hjältinnan från Häljarp. Du ska inte tro det blir sommar om inte någon sätter fart och läser en Grimwalker-bok. ;-)


// Johan Zillén, Akademibokhandeln Center Syd* #TMBTLT - Too many books too little time


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar