torsdag 27 juni 2024

Bokhandlarna tipsar - Sommarpocket 2024 (Mia och Yvonne)De fenomenala fruntimren på Grand Hôtel  - Ruth Kvarnström-Jones

Historisk feelgood när den är som bäst. Följ med till Stockholm och Grand Hôtel i början av 1900-talet. Det ståtliga hotellet har under en tid gått dåligt och som ny chef har man handplockat Wilhelmina Skogh. Att ha en kvinna på en sådan position vid den här tiden är minst sagt uppseendeväckande och snart nog börjar förändringarna märkas på hotellet. Det är inte till allas belåtenhet när Wilhelmina till exempel anställer kvinnor i positioner som tidigare varit förbehållna män.

Det är härligt att få smyga med in på i Grand Hôtel, att vistas i hotellkorridorer, i personalmatsalar och styrelserum tillsammans med dess personal. Först och främst är det en bok om kvinnlig vänskap och kvinnokraft, men på köpet får man utan någon som helst ansträngning en historielektion. Den perfekta sommarläsningen! (Misströsta inte när den är slut, en del två kommer i höst och ska handla om Nordiska Kompaniet).

 

Jag vill riva upp himmel och jord - Marie Lok Björk

Det här är en bok som jag hade svårt att lägga ifrån mig. Den handlar om Elise Ottesen-Jensen, som i början av förra seklet drev en fullständigt orädd och kompromisslös kamp för kvinnors rätt till sexualupplysning och preventivmedel och som också var en av dem som grundade RFSU. 

Jag blev djupt berörd av människoödena, imponerad av modet hos de som kämpade och arg och sorgsen när jag tänker på hur man på många håll i världen återigen vill begränsa kvinnors rätt att bestämma över sin kropp.

 

Välkommen till Tall Oaks - Chris Whitaker

Jag tyckte mycket om Chris Whitakers Slutet blir vår början som kom ut på svenska våren 2022. Boken utsågs till Bästa utländska kriminalroman av Svenska Deckarakademin och blev en storsäljare. Nu har hans debutroman Välkommen till Tall Oaks kommit på svenska som pocket.

Tall Oaks är en lite sömnig småstad där alla känner alla och inte mycket händer. Men så en natt tycker sig Jessica se något i kameran hon satt i sin treårige son Harrys rum. På en stol sitter någon i clowndräkt. Och när kameran sveper vidare till sonens säng är den tom. Under en period hamnar staden och kidnappningen i allas blickpunkt. Men efter tre månader är Harry fortfarande borta och intresset från allmänheten har avtagit. För Jessica och stadens sheriff Jim är varje dag en mardröm att ta sig igenom.

Precis som med "Slutet blir vår början" är det här ingen klassisk deckare. Det är en berättelse som rymmer bottenlös sorg och förtvivlan, men också skruvad humor och ett minst sagt häftigt persongalleri. Spännande är det också! 

 

Varför inte läsa en klassiker i sommar? Själv tänker jag ge mig på att läsa om en av mina favoritromaner, nämligen "Pride and Prejudice" av Jane Austen. Jag menar, vem vill inte tillbringa en sommarvecka med Elizabeth Bennet and Mr DarcyRomanen har dessutom kommit i väldigt snygg ny pocketutgåva.

// Mia, Akademibokhandeln Center Syd

Tabita - Iben Mondrup
En mycket stark, dramatisk och gripande roman om obarmhärtig kulturkrock mellan den danska och grönländska världen.
Det är både tankeväckande, sorgligt och viktigt att läsa om Danmarks adoption av grönländska barn, ett mörkt kapitel i adoptionens historia. Välskrivet och oerhört fängslande!

Städerskan  - Nita Prose
En väldigt charmig spänningsroman med en underbar, lite udda, karaktär i huvudrollen, hotellstäderskan Molly. Hon älskar städning och rutiner, men har svårt för det sociala samspelet. En karaktär som påminner mycket om härliga Eleanor i "Eleanor Oliphant mår alldeles utmärkt"
En dag hittas en hotellgäst död och Molly hamnar plötsligt mitt i en mordutredning.
En varm, rolig och annorlunda mysdeckare!

// Yvonne, Akademibokhandeln Killbergs Helsingborg

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar