onsdag 30 mars 2011

Gör det själv – med lite hjälp av en bok


 Äntligen ser vi slutet på ännu en hård vinter med snötäckt trädgårdar och hustak, igenbommade sommarstugor och utfrusna snickarbodar. Har du ett tag känt ett alltmer påtagligt kliande i skruvdragarfingret, smygprovat nya trädgårdshandskar i affären, kört en extra runda utom stugan bara för att se om inte våren möjligen kommit lite tidigare till just din lilla jordplätt eller har du kanske omedvetet börjat botanisera i kataloger från växt- och byggföretag?

Då är du som jag mer än väl redo för en ny säsong av, gör det själv. Men innan temperaturen når den gräns där både fingrar och plantor trivs kan det vara en idé att sticka inom bokhandeln och ladda upp med kunskap och inspiration.

Eftersom förra sommaren för mig till stor del kom att handla om fönster kan jag inte låta bli att rekommendera "Gamla fönster: renovera, restaurera och underhålla" av Eva och Alf Stenbacka. Personligen anser jag att gamla fönster är den vackraste och mest värdefulla delen av ett gammalt hus och att fönster därför alltid är värda en andra chans. Står du inför valet att byta eller renovera måste du i det minsta läsa på innan du bestämmer dig. Stenbackas bok ger dig såväl oumbärliga tips på hur du rent pratiskt går tillväga som svar på varför du ska bemöda dig med detta pilliga och tidskrävande arbete. Gör dig själv en tjänst, glöm bort energiexpertis, elpriser och eventuellt kallras. Köp boken, kryp upp under en filt och förälska dig i ett bortglömt hantverk. Du kommer garanterat inte ångra dig och tro mig, det enda de där fönstren egentligen behöver är lite tid, kärlek och linoljefärg.

Eftersom att jag då förra sommaren blev färdig med mina gamla fönster hyser jag ett svagt hopp om att i år kunna ta mig tid att leka med det gröna. Att pyssla om trädgården har för mig alltid känts just som en lek. Inget annat är så förlåtande som växter, blir det fel i år, kan du göra om nästa år och hur det än blir så blir det nått. Stefan Sundström kom lagom till slutet på förra säsongen ut med sin "Stefans lilla gröna – en handbok i utanförskap" och boken har fått en del uppmärksamhet men inte i närheten av vad den förtjänar. Detta är en fantastisk bok som mycket väl kan läsas från pärm till pärm som vilken roman som helst eller ses just som en handbok att plockas fram när du behöver lite inspiration. Läsaren får följa Sundströms strävan efter oberoende, en dröm han vet är omöjlig men när jag sträckläst boken en kylig söndagsmorgon är jag heltaggad att genast börja plantera lite tomatfrö, rita upp en djupbädd och dra loss en kalkyl på ett mindre växhus. För vad fan, varför inte, jag vill äta riktig mat utan tillsatser och jag vill kunna plocka den själv. Jag vill syra grönsaker och göra min egen cider att bjuda på och ge bort. Jag vill, jag vill, jag vill och tack vare Stefans lilla handbok är jag nu övertygad om jag kan! Surmörten kan han dock behålla själv.

Men då jag inte hunnit bygga det där växthuset än, tänkte jag börja med en, som jag alltid trott, för våren perfekt syssla - beskärning. Det är nu det ska till, ingen idé att dra ut på det. Men nej! En snabb titt i den nu klassiska "Beskärningsboken" av Vollbrecht visar att den allra mesta beskärningen ska ske under de såkallade JAS- månaderna Juli, Augusti, September, så det får vi återkomma till, bara att hoppas grannarna har överseende ett tag till.

Joachim von Trampe
Bokia Killbergs Kristianstad

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar