onsdag 9 mars 2011

Låt de gamla drömmarna dö



-Morrissey






Noveller är lite som smörgåsar. 
Ibland är det helt perfekt med en god macka. Salami och Brie. Pesto och Mozzarella. Mums.
Ibland vill man ha riktig lagad, varm mat.

Så här i reatider kanske det har gått många förbi att John Ajvide Lindqvist, den kanske bäste aktive svenske författaren just nu, nyss kommit ut med en ”ny” bok. Ny inom citationstecken eftersom det är en novellsamling, eller en uppsamling. Kanske en Börjesamling? Pappahumor. Förlåt.

I Låt de gamla drömmarna dö har John samlat texter skrivna under lång tid i vitt skilda sammanhang. Här finns noveller, sketcher och kåserier till recensioner och hans Sommarpratarprogram från 2006.
Inte minst finns här novellen som gett samlingen dess namn, och som ger svaret på vad som hände Oskar och Eli sedan de stigit av tåget där Låt den rätte komma in slutade.

Några av texterna har publicerats tidigare, däribland följetongen Tindalos och långnovellen Ansiktsburk, andra är helt nyskrivna eller har bara framförts på scen. Allt inleds med ett specialskrivet förord.

Vissa av de korta historierna i Låt de gamla drömmarna dö funkar perfekt och hade sannolikt inte gjort sig som längre berättelser. Andra får en att vilja ha mer. Mycket mer. Epilogen med Oskar och Eli får mig att längta efter en regelrätt uppföljare (men inte egentligen, vissa saker bör man helt enkelt inte göra). Ajvides gamla karriär som standupkomiker lyser igenom i andra texter, bl.a i hans tacktal för Selma Lagerlöf-priset.

Manusen från Reuter & Skoog kunde jag dock varit utan.....

Tack för mackorna John. Men nu vill jag att du går iväg och komponerar en riktig trerättersmiddag. Jag är snart hungrig igen…..

Johan Zillén
Bokia Killbergs Center Syd 



”Let the right one in

Let the old dreams die

Let the wrong ones go

they cannot, they cannot

they cannot do what you want them to do, oh”

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar