måndag 13 juni 2011

Resa med böcker

Jag kom nyligen hem från ö-luff i Thailand där jag med stor iver deltog i backbackkulturen ”book-swap”.

På de allra minsta öarna, på restauranger, resecentraler och strandhyllor i skranglig bambu hittar man bokhyllor för bokbyte.

På resan blir böcker ingen ägodel, inget man tar med sig tillbaka. Boken lämnar jag vidare till någon annan, för mig okänd resenär. Resans läsupplevelser kan därför inte planeras och jag väljer böcker jag kanske annars inte hade valt.

Jag hade med mig en bok i packningen. ”Miraklet i Anderna”, som handlar om flygolyckan i Anderna 1972 där ett rugbylag kraschar i bergen. Katastrofen blev världsberömd genom Piers Paul Reads bästsäljande bok "Alive". "Miraklet i Anderna" är en nyskriven bok av en av de överlevande, Nando Parrado.

Det kanske är något hemskt i mig som väljer att ta med just denna bok som ingående beskriver hur människor fryser ihjäl i bergen till en varm paradisstrand. Men utan att rota närmre i det blev det en uppslukande läsning. Parrado skriver utlämnande om sina egna styrkor och svagheter under de 72 dagarna i bergen, hur de äter upp sina medpassagerare och hur han tillslut för alltid lämnar sina starka gudstro.

Skakad lämnar jag katastrofboken i en bokhylla och snappar åt mig ”Den andra systern Boleyn” av Philippa Gregory. Även denna roman bygger på verkliga händelser, den här gången möter jag en av Englands mest kända drottningar och de blodiga intrigerna vid det engelska hovet under 1500-talets första hälft. Boken saknade sitt slut men det gjorde mig inte så mycket. Personerna ritas fram med enbart tunna konturer och starka scener tecknas utan nerv. Se då istället filmen med samma namn som ovanligt nog lyckas mycket bättre.

Från England till svensk storsäljare. Lite sent på det läser jag Jonas Jonassons ”Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann” och lite motvilligt erkänner jag att den är fantastiskt rolig.

Till Nigeria sen. Chimamanda Ngozi Adichies ”Lila hibiskus” öppnar det där fönstret som bara litteraturen kan göra, rakt in i en värld man aldrig mött, men de vältecknade personerna gör den ändå bekant och verklig.

Från varma Nigera till Ian McEwans sträva England. Hans debutroman ”Cementträdgården” är nyutgiven på svensk pocket. När de fyra syskonens mamma dör beslutar de sig för att inte berätta det för någon. De lägger kroppen i källaren och gjuter in den i den cement. Vass roman som på knappt 200 sidor lyckas öppna upp hemliga dörrar till barndomen man hade glömt fanns.

Det blir några deckare också, ett par Peter Robinsson som garanterar lite lagom spänning. Carin Gerhardsens ”Mamma, pappa, barn” var en riktig bladvändare och det blev ett nytt byte redan samma dag.

Med deckarsuget väckt väljer jag Tana Frech debutroman ”Till skogs”. Mycket nöjd kunde jag avsluta bokbytandet med en av de bästa kriminalromaner jag har läst. En mystiska saga möter en trovärdig kriminalhistoria med mycket vemod och starka karaktärer.

Katarina Monikander
Bokia Killbergs Jägersro

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar