onsdag 8 juni 2011

Sir Arthur Conan Doyle debuterar

Arthur Conan Doyles 130 år gamla manus släpps i höst.
Inför lanseringen kallas det lite mystiskt för ett försvunnet manus. Men det var egentligen originalmanuset till ”The Narrative of John Smith” som försvann. Sir Arthur Conan Doyle var 23 år när han skickade iväg sin första färdigställda bok till förlaget. Men manuset försvann i postgången. Conan Doyle försökte då att rekonstruera historien från minnet. Han kom till kapitel sex. Det var bara ett par år innan han fick sin första Sherlock Holmes-historia ”En studie i rött” publicerad. 

Det är det rekonstruerade manuset som efter 130 år nu för första gången ska publiceras. I november når den 150 sidor långa ”The Narrative of John Smith” boklådorna. 

Boken som enligt förläggaren är ganska lös i form av handling och karaktärer handlar om en 50-årig man som av medicinska skäl är bunden till sitt hem. Han tar emot besökare av alla sorter och lägger ut sina tankar och åsikter om religion, krig och litteratur.

British Library som publicerar boken kallar det alltså för ett ”försvunnet” manus. Det antagligen för att binda ihop mystiken till Conan Doyle senare böcker. Man anar att boken inte direkt är någon bladvändare med tanke på hemlandets enorma kärlek till författaren och att manuset ändå inte varit publicerat tidigare.

Förläggaren säger till The Guardin att boken ger en insyn i Conan Doyles tidiga skrivande och att det visar att det fortfarande finns mycket att lära om honom.

Det är tydligt att ”The Narrative of John Smith” handlar om att lära känna Sir Arthur Conan Doyle närmre och inte om verket i sig. Men i just det här fallet kan det nog räcka.

Katarina Monikander
Killbergs Bokhandel Jägersro

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar