måndag 6 juni 2011

Vad vore livet utan Liv?


Har ni massor med pengar och ingenstans att göra av dem kan ni i kväll åka till Köpenhamn och kolla in när Jerry Seinfeld stå upp:ar på Forum. Är man lite mindre stadd vid kassa, eller helt enkelt inte intresserad av att se en snubbe stå på scen och dra skämt kan man istället träffa sagde Seinfeld i Liv Strömquist briljanta album ”Prins Charles känsla”. Där delar han den inledande seriestrippen ”De fyras gäng” med tre andra av världens bäst betalda komiker; Tim Allen, Ray Romano och Charlie Sheen. För er som är bekanta med Liv Strömquist sedan tidigare behöver jag knappast påpeka att det inte direkt blir fråga om någon hyllningskör.

Jag har älskat Strömquist sjukt roliga, sjukt arga serier sedan debuten ”Hundra procent fett”. I senaste albumet vrider hon ut och in på tvåsamhet och heteronorm och precis som Prins Charles gjorde i den där ökända intervjun (återges på första sidan i albumet) frågar hon sig vad som egentligen menas med kärlek.

Här utses vinnaren i Vårda en man-VM, här skildras den destruktiva relationens mekanismer i form av Whitney Houston och Bobby Browns ”kärlekssaga”. Och det är våldsamt roligt och för det mesta våldsamt svart hela vägen fram till sista sidan.

I min drömvärld skulle Liv Strömquist serier inte behöva finnas. Men det är skönt att ibland få skratta åt sådant som egentligen får en att vilja gråta.

PS. Läs också hennes tidigare album: "Hundra procent fett" och "Einsteins fru". Lika lysande.

Susanna Mattsson
Killbergs Bokhandel JägersroInga kommentarer:

Skicka en kommentar