tisdag 14 juni 2011

Flickan från ingenstans av Justin Cronin


“Read this book and the ordinary world disappears…” “ 
-Stephen King- 

Du har kanske hört en del om boken ”Flickan från ingenstans” ("The Passage") redan? Hur författaren fick idén till boken från sin nioåriga dotter som ville läsa en bok om en liten flicka som räddar världen?

Hur förlagen slogs om den? Random House köpte den på ett utkast för flera miljoner dollar. Betalade ytterligare några skvadriljoner för de två planerade uppföljarna (för allting måste vara en trilogi. Lex Tolkien, Lex Skywalker, Lex Millennium). Hur Ridley Scotts filmbolag slängde ner ännu fler fantasiljoner för filmrättigheterna? Hyllad i TV, tidningar och bloggar världen över.

Ok. Men är den någonting att ha då?

Ja, oh sweet Jebus yes! Den är helt otroligt bra! En litterär vampyrapokalyps! Hur kan man inte älska det? Den har jämförts både med Kings magnum opus ”Pestens tid” och Cormac McCarthys dystopiska mästerverk ”Vägen” (två av mina absoluta favoritböcker kan tilläggas, inte undra på att jag blev alldeles hoppig när jag fick höra om den här). Inga glittrande, sexiga James Dean-liknande blodsugare som vandrar runt och ser buttra ut här inte. Här är faran i natten näst intill odödliga, livsfarliga vapen sprungna ur militär forskning. Om dessa varelser drar med dig upp i ett träd är det inte för att vara romantiska...

Jag vill inte avslöja alltför mycket av handlingen, ty detta är en bok du kommer att vilja sugas in i själv. Det finns ett mycket tydligt före/efter-koncept här. I den första delen visar verkligen Cronin sina litterära framfötter. Det är starkt, mycket starkt. Personliga tragedier som får en blödig småbarnsfar som undertecknad att ha nära till tårarna vid flera tillfällen. Cronin skapar mästerligt karaktärer som fängslar och berör dig, både onda och goda.

I den andra delen, efter-delen så att säga, byter boken både ton och hastighet och är här, om jag nu skall ha några invändningar, ibland lite långdragen. 912 sidor är denna tegelsten på. En 10 % eller så hade nog en nitisk redaktör kunnat stryka. Men den håller dig kvar i ett järngrepp till slutet.

Det kommer dröja till slutet på nästa år innan vi/jag får följa storyn vidare. Min biljett är bokad.

Johan Zillén
Bokia Killbergs Center Syd

3 kommentarer:

 1. skall iförskaffas omedelbums!! Tack för tipset! / Therese. B

  SvaraRadera
 2. Christina Karlsson18 juli 2011 kl. 23:08

  Läste den på engelska, pga köbildning på biblioteket, riktigt bra var den. Men lite mastig text med mycket miljöbeskrivningar och inte så mycket dialog så den krävde en del koncentration (kan bero på språkförbistringen dock). Tyckte bäst om "före-delen", men fantastiska karaktärer, speciellt tuffa Alicia. Och man vill gärna veta hur det går i fortsättningen...

  SvaraRadera
 3. Jag har skrivit om boken på min bokblogg www.minaboktips.se
  Förlaget borde vara tydligare med att detta är första delen i en trilogi. Jag blev besviken på slutet eftersom jag hade missat det.

  SvaraRadera