måndag 13 februari 2012

Årets reatips och en föresats

Föresatsen: I år ska jag verkligen behärska mig med rea-inköp. Samma tanke varje år. Det brukar gå exakt hur dåligt som helst. När böckerna väl ligger där, sjukt billiga, och utstöter sina lömska små lockrop: "Visst vill du ääääääga oss" så går jag bananas. Men inte i år. Jag ska vara benhård.

Några titlar får dock passera mitt tuffa rea-förbud. Inga romaner, utan "tråkiga" faktaböcker. De där som aldrig skulle locka mig till impulsiva lustinköp. Lite av en "grovt rågbröd istället för baguette"-grej (nu råkar jag ju gilla grovt rågbröd, så den jämförelsen haltade, men i alla fall).
Först ut: Gör det själv: Renovera, snickra och reparera (borde ju vara något för den som bor i ett ständigt pågående renoveringsprojekt). Nummer två: Sanna Töringes Köksträdgården (om jag skulle få tid att äntligen pyssla om den sorgligt förbisedda plats som kallas min trädgård). Nummer tre: Raw food på svenska av Erica Palmkrantz. När jag var liten kallades det råkost och åts av dagisfröken Vera. Kanske är det min tur nu?

Möjligen blir det så att jag även får lägga vantarna på Joyce Carol Oates Dagbok 1973-1982 och Siri Hustvedts Den skakande kvinnan. Om inte annat för att inte helt tappa mark när det gäller Totalproduktionsutmaningen.

Sen får det vara stopp. Men det finns ju en massa pärlor kvar i katalogen. Och jag kan väl åtminstone rea-peppa lite genom att tipsa om några av dem:
På Ungdomssidan finns en flera godbitar. Hela Hungerspelstrilogin kommer i en specialupplaga, lagom till filmpremiären (men utan filmomslag - tack för det). Förra årets favorit Cirkeln av Mats Strandberg och Sara Bergmark Elfgren är såklart ett måste. Decembergatan hungriga andar av Ulrika Lidbo är en riktigt bra skildring av en ung flicka med ätstörningar, och Jessica Schiefauers (Augustpriset 2011) debut Om du var jag gillade jag också mycket när den kom.
Bland romanerna reas fantastiska En dåre fri av Beate Grimsrud och Min Kamp 1 (nej, mitt tjat om Knausgård kommer aldrig att ta slut). Utrensning av Sofi Oksanen som jag tipsade om redan förra året gör comeback och på deckarsidan finns Tana Frenchs utmärkta Okänt offer, den fristående uppföljaren till Till skogs. Om du inte läst den och som jag redan råkar ha den hemma i en urtjusig utgåva med spalt, passa på att köpa Borta med vinden också, trots det trista omslaget. Och så får ju ingen missa inte David Nicholls pärla En dag...

Joråsåatteee... det här med att inte köpa så mycket i år, det kommer att gå utmärkt. Alldeles utmärkt. Det känner jag på mig.

Susanna Mattsson
Bokia Killbergs Jägersro

2 kommentarer:

  1. Som alltid är jag boksugen på rean och som alltid är de böckerna jag vill läsa exempelsvis fortsättningar i en bokserie inte mycket nedsatt på rean. Måste ta mig i kragen och inte tänka efter innan utan bara gå in i en bokaffär och beställa böcker som verkar intressanta i en bra prisklass. Som jag gjorde med Twilight Saga innan filmerna ens var påtänkta.

    SvaraRadera
  2. Ja, man får unna sig det man verkligen vill ha året runt tycker jag! (Läste också Twilight maniskt innan filmerna var påtänkta - gillade dock första och andra boken bäst) Men rean kan ju också vara en chans att prova något man inte riktigt har koll på och som man inte skulle ha köpt till ordinarie pris. Som "Gör det själv"he,he. Nä, men kanske något annat, lite mer lockande... Hoppas du hittar något du gillar i alla fall. Det är en speciell känsla att rea-handla böcker tycker i alla fall jag (min föresats kommer att gå åt fanders, jag vet ju det...).

    SvaraRadera