onsdag 1 februari 2012

En modig man


Dessa italienare... som den försumlige kaptenen på kryssningsfartyget i Toscana. Men också som Roberto Saviano, en modig man. Med ett oerhört civilkurage gav han ut boken Gomorra om camorran i Syditalien. Flera år senare lever han fortfarande under mordhot. Och i dagarna är han i Sverige för att ta emot Olof Palme-priset.

Den nya boken av Saviano, Kom med mig bygger på de TV-program han gjort i Italien. Det är sympatiskt rakt igenom, Saviano älskar sitt Italien - men inte avigsidorna, hänsynslösheten, laglösheten, girigheten som alltmer kommit att prägla samhället.

Det handlar om de unga, begåvade studenter som begravdes i massorna vid jordbävningen i Aquila - för att studenthemmet var ett fuskbygge med alldeles för mycket vatten i cementen. Om prästen från norra Italien som flyttar söderut och skapar ett centrum för funktionshindrade i huset som maffian ägt - trots allehanda hot och hinder.

Och faktiskt också om sådant som gör livet värt att leva - som en speciell buffelmozzarella, ett vackert fotbollsmål eller att älska en varm eftermiddag. Jag gillar Saviano och jag gillar Brombergs som gett ut "Kom med mig"!

Eva Killberg
Killbergs Bokia Ängelholm

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar