onsdag 28 mars 2012

Arg som en varg? Nej, grym som en gris!


Obehagliga grisar har vi väl inte blivit direkt bortskämda med i litteraturen (nåja, vid närmare eftertanke finns det några riktigt frånstötande exemplar i Orwells Djurfarmen). Men nu gör den stora stygga grisen entré i makalöst fina De tre små vargarna och den stora stygga grisen av den grekiske barnboksförfattaren Eugene Trivizas

Boken handlar om tre små gullegosiga vargar med mjuk päls och fluffiga svansar som ska flytta hemifrån. De bygger sitt hus av tegel, men vad händer? Den stora stygga grisen huffar och puffar, plockar fram sin slägga och de stackars vargarna hinner knappt smita ut genom fönstret. Morrhåren darrar! Det här är hur bra som helst. Hur det går för våra små silksmjuka vargvänner? Det kan jag inte avslöja. Den här boken måste läsas. Pronto.

Boken har runt 20 år på nacken, men ges först nu ut på svenska. Utan att ens ha vetat om bokens existens tidigare vill man likt en kolerisk Gert Fylking utropa "Äntligen!". Illustrerar gör brittiska Helen Oxenbury med den äran. Ett måste i barnbokshyllan. Köp. Låna. Sno. Nej förresten, inte det där sista. Men gör det nu!

Susanna Mattsson
Bokia Killbergs Jägersro

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar