måndag 24 juni 2013

Hej då Sookie, ha det så bra!


Tretton böcker blev det om Sookie Stackhouse, nu är sagan all. Och det är faktiskt utan särskilt stor sorg som jag lägger ifrån mig boken och tar farväl. Sanningen att säga har denna guilty pleasure-serie inte givit alltför mycket pleasure på senare tid. Så det var nog lika bra att Sookie fick gå i graven. Bildligt talat alltså. De senaste böckerna har, om jag ska vara ärlig (och det ska man ju) varit ganska så oinspirerade.

Det tar sig dock i avslutande Dead ever after, Harris håller sig till plotten utan alltför många sidospår, och lyckas också att inte bli alltför pladdrig. Dessutom kör hon ett nytt berättartekniskt grepp som piggar upp litegrann.

Och slutet då? Jo det slutar som jag misstänkte att det skulle göra. Mer kan jag förstås inte säga här. Men tydligen blev några hard core-fans i USA så upprörda att de mordhotade Charlaine Harris efter att ha läst färdigt. Själv tycker jag nog att Harris avslutar med stil, även om sensmoralen skulle kunna diskuteras (om jag kommer på hur jag kan göra det utan att begår dödssynden att avslöja slutet, lovar jag att återkomma).

Och skulle saknaden efter Sookie bli för stor finns ju alltid säsong sex av True Blood att se fram emot.

Susanna Mattsson
Bokia Killbergs Jägersro

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar