torsdag 20 juni 2013

P.S. Sista sommaren med Bokia*


Väskan packad, bilen tankad, bokhögen fotad.
Detta är vad er ödmjuke bokhandlare tänkt hinna insupa under sommarens lediga veckor.
Familjen är som vanligt införstådd med att jag, på grund av detta ansvar, naturligtvis inte i någon större utsträckning kan delta i husstädning, trädgårdsröjning, shopping eller barnuppfostran.

Gold – Chris Cleave
Läser man en bok så fantastiskt bra som Little Bee finns, i mitt tycke, inga andra vettiga alternativ än att läsa alla andra böcker av samma författare. Förra sommaren plöjde jag (och skrev kort om) debuten Incendiary och i år tar jag mig an den nya Gold (kommer på svenska i höst).

Top of the Rock – Warren Littlefield
NBC. Nittiotalets största TV-kanal i USA. Bakom rubrikerna och bakom kulisserna. Uppgång och fall. Mumma för en TV-nörd som jag.

Ziggyology – Simon Goddard
“ … part history, part space opera, part rock’n’roll cartoon.”
En biografi över Ziggy Stardusts, inte David Bowies, spektakulära men korta liv på planeten jorden.

Avgrundens änglar – Magnus Nordin
En av två ungdomsromaner jag tänkt hinna med i sommar. Om försvunna flickor, grooming och internets mörka sidor. Låter ryslig och spännande.

KISS – Den osminkande sanningen – Carl Linnaeus
Boken har överösts med fina recensioner i alla musiktidningar. Som gammal KISS Army-medlem vore det väl rent av tjänstefel att inte insupa denna hyllade rock’n’rollbiografi. I want the Best!

Fjärde riket – Maria Nygren
”Det handlar inte om vad Hitler sa, utan om hur han sa det
"Såklart var Hitler ett svin", säger Blenda med en blick på LSD:s bleka ansikte. "Men vi ska inte ta hans idéer. Det här handlar inte om vad han sa, utan om hur han sa det. Och om en sådan tönt lyckades skapa ett helt nytt rike borde vi åtminstone lyckas ta över klassen."

Ok, det här låter intressant. Ungdomsbok nummer två. Check.

Heavy Metal Murder – Lemmy Loot
En Hårdrocksthriller? Mord på Sweden Rock? Kanon eller Kalkon? Återkommer med dom …

Bubble – Anders de la Motte
Hann inte med tredje (och sista?) delen om antihjälten HP och hans äventyr förra året, så den hamnar här i sommarens uppsamlingsheat. Läser att boken bl.a. handlar om faror med IT-samhället och hur mörka krafter hanterar vår privata information på nätet …
Ho ho ho, han är inte lite paraniod den där DelaMotten. Foliehatt på! :-)

The Last Testament – A Memoir of God (med David Javerbaum)
Guds självbiografi? Med lite hjälp från en av huvudförfattarna från The Daily Show? I’m in!

Från Holmes till Sherlock – Mattias Boström
Holmes genom tiderna. En populärhistorisk resa. Även om jag själv aldrig varit någon jätte-Sherlock-diggare (den nya serien med Cumberbatch och Freeman undantagen) så lockas jag av idén.

En droppe svart blod – Karin Henriksson
Man kan ju för fanken inte bara läsa rockbiografier och barnböcker. Lite allvar får man väl hinna med också. Henrikssons bok om ras, tolerans, apartheid och rasism torde väl rensa skallen från allt glätt.

Bakom masken – Peter Criss
TVÅ KISS-böcker på en sommar? Ska det verkligen behövas? Tja, Anders Tengner sa till mig i julas att Criss bok mycket väl kan vara den bästa av alla otaliga böcker om bandet. Vi får se om den hinns med.

Journal 64 – Jussi Adler-Olsen
Ligger lite efter i Avdelning Q-serien. Både denna och ännu nyare Marcoeffekten ligger i högen här hemma på nattygsbordet. Minst en ska väl gå åt på stranden tycker jag.

Bödeln Frälsaren Observatören – Carin Tollström
En bok som jag från början la åt sidan p.g.a. det (mina ursäkter till förlag/författare/designer) fullkomligt fruktansvärt fula omslaget. Men nu har jag läst mycket gott om innehållet. Ger den en chans.

Sedan fotot togs har även Hilary Mantels bok Wolf Hall påpekat att den vill bli läst.
Och jag får naturligtvis inte glömma bort Neil Gaimans The Ocean at the End of the Lane!
Finge jag bara välja en bok att läsa i sommar – vilket horribelt scenario – så är det den jag tar.


Johan Zillén
Bokia Killbergs Center Syd

(* - Sista sommaren med Bokia på grund av att vi till hösten alla byter namn till Akademibokhandeln alltså. Jag ska ingenstans. Inte skulle jag göra det mot er? Vem skulle vara er livboj i bokfloden då?)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar