onsdag 2 juli 2014

"Det handlar om dig" av Sandra Beijer


"Jag är femton år, sju månader och tre dagar första gången vi träffas. Jag står i ett vardagsrum hemma hos någon som heter Erik. Du sitter med en ölburk i knät framför ett svart piano. Du är femton år, med konkav bröstkorg och blanka ögon efter den senaste burken du tömt och kastat mellan stolsbenen. Jag känner dig inte men senare, när vi står i kön till badrummet, ringer din mobiltelefon och du svarar på ryska. Fyra timmar senare följer du mig hem."

Så börjar Sandra Beijers debutroman Det handlar om dig. Tydligen är hon en känd bloggare, det visste inte jag (känner mig stofilisk), men jag läser det i en författarpresentation. Kanske kunde jag annars ha anat mig till det av bokens upplägg. Korta scener, en sida, en och en halv, två. Men å andra sidan ser många debuter ut så, och jag känner mig lite trött på upplägget. Har gått från att uppskatta det fragmentariska till att längta efter det episka, det flödande berättandet.

Med det sagt så är detta ändå en fin bok, med en egen ton och en känsla som griper tag. Så lätt plötsligt att minnas känslan av den första kärleken, av den tröstlösa avgrundssmärtan när hjärtat krossades, att vara ung och desperat och längta efter något större, oövervinnelig och skör som glas på samma gång. Boken växer ju längre jag kommer. Den har en slags ärlig råhet som jag gillar. Och jag tänker, att hade jag läst den när jag var yngre (boken är ungdomsklassad) hade jag älskat den. Men jag tycker om den nu också. Även om jag inte är sådär hejdlöst tonårsförälskad.

Susanna Mattsson
Killbergs Bokhandel Jägersro

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar