fredag 11 juli 2014

Hej då Filippa Bond!

Jag har ända sedan debuten The only väg is upp (2012) följt svenska Filippa Karlssons (numera Bond - det måste ju låta lite tjusigare när man är skååådespelare) öden och äventyr i London.

I första boken kommer hon ung och oerfaren till staden för att jaga drömmen, en plats på prestigefyllda The Royal Drama School (Roy Dram för de invigda). När den sista boken, Make it stort, börjar försöker hon som nyitexaminerad ung skådespelerska att försörja sig som servitris på ett italienskt café. För oss som känner Filippa kommer det inte som en överraskning att det går... sådär. Dessutom har hennes pojkvän från skolan just gjort slut och flyttat till USA.

Hyfsat trist läge alltså. Men Filippa harvar på, går på auditions för reklamfilmer för kycklingfilé, träffar inte bara en utan två nya pojkvänner, ägnar arbetstiden åt att kopiera sitt eget ansikte på ett övergivet kontor och får till slut, till slut, faktiskt en roll i en film!

Att jag avslöjar en del av handlingen här spelar egentligen ingen roll (baksidestexten på boken sköter förresten det mesta av den biten), för i Emmy Abrahamsons böcker är det inte så mycket vad som händer, utan hur det händer, som spelar roll. Humoristiskt, rappt och emellanåt underfundigt, är författarens signum. Och jag får ändå säga att det är skönt att Filippa kan ta sitt emellanåt ganska så eländiga liv med såpass gott humör. En annan författare hade låtit henne lida betydligt mer av den ständiga bristen på pengar, låtit henne betala ett betydligt dyrare pris för kärlekslivets dubbelspel, och jobbat betydligt hårdare på sensmoralen (efter att ha plöjt nästan hela Mortal Instruments-serien är jag nöjd med att det inte ältas och tjatas så mycket om det inre livet och kärlekens förvecklingar). Filippa är ingen djuping. Det är skönt. Hon gör en massa korkade val. Och betalar inte så värst mycket för dem. Hon går på en massa nitar. Och försöker igen. Det vill säga det finns gott om igenkänningsmaterial för den som är, eller har varit, ung och naiv och sugen på livet.

Och även om jag nog var allra mest förtjust i första boken, så är det fint att få återse Filippa och följa henne i hamn. Eller? Får jag verkligen det? När jag slår igen boken känner jag tydligt att det finns en möjlighet för henne att dyka upp igen. Det skulle vara välkommet.

Såhär och såhär tyckte jag förresten om de tidigare böckerna i serien.

Susanna Mattsson
Killbergs Bokhandel Jägersro

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar