onsdag 1 oktober 2014

Bokmässan 2014 – En fältrapport. Del 2.

Johan fortsätter att rapportera från Bokmässan i Göteborg...


Saxtorps egna skräckdrottning hade inte hunnit få ut sina nya böcker i tid till mässan (hon kommer med två senare i höst. Romanen ”Demonologi för nybörjare” och skräcknovellsamlingen ”Rovdjur”) så istället lekte hon programledare för Hoi-TV och intervjuade andra författare som planerat sin bokutgivning bättre …
Hon samtalade bland annat med kocken Martin Jörgensen som driver Lakritsfabriken i Ramlösa och precis gett ut en bok om lakrits (och eftersom både Martin och Caroline lider av svår skånskhet uttalade bägge ordet lakrits fel under hela intervjun. Laa-kriss, inte Lack-rits. Ok? Bra.), samt med mångsysslaren Michel Issa och författaren Sohrab Fadai som tillsammans skrivit boken om Michels liv ”Munken som blev multientreprenör”.


Att ägna sig åt populära mässleken ”Guillouspotting” (där man alltså får en poäng varje gång man ser Jan Guillou) slutade jag med för åratal sedan. Man ser ju karln överallt hela tiden. Vore nog mer sport att klara sig genom en mässa utan att se honom en enda gång.
Jag vet inte hur många poäng man får för att se författarna Susanne Boll och Lars Rambe, men de är trevliga bekantskaper bägge två så det borde vara minst fem tycker jag.

Var annars än på Bokmässan kan man få se två giganter ur den svenska Hip-Hop-eliten frottera sig med två av bokbranschens jättar? I det här fallet alltså Ken Ring tillsammans med Sveriges åttonde trevligaste bokhandlare enligt tidningen Vi Läser (dvs jag) och Dogge Doggelito med tigern Acke.
Ingenstans. That’s were.
Word.
(Och med jättar menar jag naturligtvis att vi bägge är rätt långa.)


”Författaren Lars Wilderäng ler aldrig på bild.” (Gammalt djungelordspråk)
Förlåt att vi sabbar din image här Lars, men med tanke på hur dystert allt är i din nya bok ”Stjärnklart” tycker vi att det var passande med ovan smilfoto.

Torsdagens mässa brukar avrundas med diverse montermingel, ljumma lådviner, glamour och ömma fötter i höga klackar. Tillsammans med goda vänner besökte jag, i ordning, Printz Publishings, Lind & Co’s och även Bonnierförlagens mega-stora-bauta-mingel – där det var så kändistätt att du inte kunde svinga en katt utan att sabba Björn Ranelids frisyr eller träffa Per Schlingman mitt i plytet.
Vi hade även tänkt svira in på Natur & Kulturs mingel, men fastnade på Pocketförlagets mycket trevliga party i Hotell Avalons lyxiga penthousesvit (”En öppen bar är svår att lämna” – Gammalt mässordspråk). Där sprang jag återigen in i Susanne Boll. Fem poäng till.

Till sist hamnade vi alla, självfallet, på Park – där det om möjligt var ännu tätare mellan celebriteterna än på Bonnierminglet.
Det blev sent, blött och mycket trevligt. ;-)


Hemåt körde jag sedan efter en liten farvälturné runt mässgolvet på fredag förmiddag.
Bilen fullpackad med läsgodis åt hela familjen (fast mest till mig).
Ett år kvar till nästa mässa då.
Jag längtar/fasar redan.

Läs första delen av Johans bokmässerapport här.

Johan Zillén
Akademibokhandeln Center Syd

1 kommentar:

  1. Jag lyckades faktiskt ta mig genom fyra dagar på årets mässa utan att se vare sig Jan Guillou eller Björn Ranelid. Jag trodde det var omöjligt. Och jag försökte inte ens. Nu är jag rädd.

    SvaraRadera