måndag 16 februari 2015

Bokhandlarna svarar: Evas REA-tips 2015

Den 25 februari nörjar Bokrean. Och som vanligt kommer våra bokhandlare att dela med sig av sina bäst tips ur reakatalogen. Först ut är Eva. Reakatalogen hittar du förresten i din närmaste butik.

Sida upp, sida ner, med romanfavoriter - vilken bokrea det blir i år!


Redan på första uppslaget plockar jag Lena Anderssons "Egenmäktigt förfarande", den oerhört välskrivna, rörande, roande och frustrerande kärlekshistorien som var fjolårets stora snackis. Allvarligare men riktigt stark är Karin Alvtegens relationsdrama "Fjärilseffekten", en roman man inte glömmer i första taget. Och så "Americanah" förstås, romanen om ras och klass, en ögonöppnare av Chimanda Ngozi Adiche. Den Nigerafödda författarinnan kan mycket väl vara en framtida Nobelpristagare.Varva med lättsamma romaner med allvar i botten: Katarina Bivald: "Läsarna i Broken Wheel rekommenderar", Hilary Boyd "Torsdagarna i parken" och Mikael Bergstrands "Dimma över Darjeeling". Och glöm inte plocka med Jonas Jonassons uppföljare "Analfabeten som kunde räkna". Ännu roligare än hundraåringen.

Nobelpristagare måste man ladda bokhyllan med. Både Alice Munro och Patrick Modiano. Fransmannen har blivit en av mina absoluta favoriter, ett lätt beroende.

Och varför inte läsa USA:s mest berömda författarpar Siri Hustvedt ("Sommaren utan män") och Paul Auster ("Vinterdagbok", som går som biografi). Båda är lysande och underhållande - fast på olika sätt.

Sorgligt aktuell är Khaled Hosseinis "Och bergen svarade", som handlar om vad flyktingskap och splittrade familjer innebär för en människa.

Och den som inte fått upp ögonen för den nya succéförfattarinnan Jojo Moyes har chansen nu. Både den älskade "Livet efter dig" och "Sophies historia" finns till fyndpris.

Högsta kvalitet håller Donna Tartt i "Steglitsan". Tegelstenen får bli sommarläsning 2015.

Till klassikerhyllan plockar jag Hjalmar Söderberg i sobert snyggt utförande, samlade dikter av Nils Ferlin och Gustav Fröding. Den återupptäckte Berlinförfattaren Hans Fallada "Hur ska det gå för Pinnebergs?" är ett måste, om livet i Berlin då nazisterna tog över.Kanske är fynden allra flest på deckarsidan. Men jag börjar bli gammal och blödig, så jag håller mig till de mindre brutala författarna i spännande miljöer: Donna Leon som alltid skriver om Venedig, Peter May på Hebriderna, Arnaldur Indridason på Island och Jan Mårtenson i Grekland. Och Kristina Ohlsson förstås, min favorit som är kusligt aktuell i "Davidsstjärnor". Här handlar det om attentat mot judiska skolor.Historiens mest dokumenterade person lär vara Churchill. Ändå fick Bengt Liljegren lysande recensioner för sin biografi. Första delen är ett riktigt reafynd. Ett annat är "Järnridån" av Anne Applebaum.

En av de absolut viktigaste böckerna på hela rean är Åsne Seierstads "En av oss". Oerhört stark läsning om det ofattbara dådet i Norge.

Till slut slinker det med några kokböcker också. De underbara gubbarna "Två hungriga italienare" och "Italien: Den kompletta italienska kokboken". För den som har annan smak finns det mesta på rean: svenskt, franskt, vilt, husman, grillat, stenåldersmat, vego..... Bara att välja och vraka!

Eva Killberg
Killbergs/Akademibokhandeln Ängelholm

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar