måndag 9 februari 2015

Sci-fi & Fantasyutgivningen 2015

För att få de dåliga nyheterna ur vägen, så kommer George RR Martins del sex, "Winds of Winter", med största sannolikhet inte komma ut i år, tyvärr! Förlaget har gått ut med med ett ”release window” som sträcker sig från 2015 ända till 2017, de har även (i skrivande stund) meddelat att det inte är någon planerad release i år. De rykten som cirkulerat om att den nya Star Wars-trailern skulle ha inspirerat Martin att slutföra "Winds of Winter" är (direkt citat från Martin) ”utter bullsh*t”. Som plåster på såren kommer Martins "A Knight of the Seven Kindoms", en novellsamling som utspelar sig i Westeros, att släppas den sjätte oktober.

Vidare till de titlar som kommer att skänka oss lite lindring och mycket läsglädje, med reservation för eventuella ändringar av släppdatum. Om du vill undvika spoilers för tidigare delar så håll dig till rubrikerna!


6/1 "Golden Son" - Brown, Pierce
Redan utkommen, men väl värd att nämna. För de som gillar sin framtid dystopisk och i trilogiform, kommer här del två av tre i serien Red Rising. Uppenbara paralleller till "Hunger Games" och "Maze Runner" kan dras, men om man vet vad man gillar så är det inte fel med lite mer av det.
6/1 "Firefight" – Sanderson, Brandon
"Firefight", del två i serien Reckoners av Brandon Sanderson (som lider av en farlig mängd fantasi och produktivitet) har visserligen redan kommit ut, den sjätte januari, men förtjänar definitivt en plats på den här listan. "Firefight" fortsätter berättelsen om korrumperade människor med superkrafter, kallade Epics, och Reckoners som kämpar mot dem.15/1 "The Providence of Fire" – Staveley, Brian
Efter en väl mottagen debut med The Emperor’s Blades, följer Staveley upp med mer intriger, action och magi på en ännu större skala. Om ni tyckte om den första kommer denna del definitivt inte att göra någon besviken, då Staveley verkligen har börjat finna sin form.
12/2 "Half the World" – Abercrombie, Joe
Serien Shattered Sea är klassad som "Young Adult", men kan med fördel läsas av alla. Joe Abercrombie forsätter sin ungdomsserie med ett par nytillkomna protagonister Thorn och Brand, med den föregående huvudrollsinnehavaren Yarvi som drivkraften bakom deras resa. Som alltid levererar Abercrombie djupa karaktärer med stora brister som alltigenom känns äkta och engagerande.


12/2 "The Autumn Republic" – McClellan, Brian
Den avslutande delen i The Powder Mage Trilogy. Med en delad armé, fiender på alla håll, en förlorad huvudstad och hans son förmodad död, måste fältmarskalk Tamas på något vis vinna. Med den ofantliga Kez-armén som dessutom har en gud på sin sida, och med förrädare i Tamas led, tycks allt hopp vara förlorat. Ja den sista delen i trilogin kommer att bli en riktig nagelbitare, lyckligtvis behöver vi inte vänta länge till.


9/4 "The Skull Throne" – Brett, Peter V.
Del fyra i The Demon Cycle, fortsätter den närmast post-apokalyptiska historien där människosläktet sakta dör ut under en ständig belägring av demoniska krafter. Kampen fortsätter i The Skull Throne och insatserna är högre än någonsin. Både Arlen Bales och Ahmann Jardir, människornas största hopp, saknas efter händelserna i "The Daylight war" och där finns ingen som kan ersätta dem. Samtidigt samlar demonerna sina styrkor för att, starkare än någonsin, förinta mänskligheten.

5/5 "King of Ashes" – Feist, Raymond E.
Första boken på länge för Feist som påbörjar en helt ny serie och inte utspelar sig i Midkemia. Den första i en planerad trilogi som är döpt till War of Five Crowns, det ska bli spännande att se vad Feist kan hitta på utanför sin utanför sin etablerade fantasy-värld, speciellt när The Empire Trilogy (närmast obligatorisk läsning), som var ett litet avsteg, för alltid kommer att vara min favorit. Förvänta er starka "Kung Arthur"-influenser.


4/6 "Nemesis Games" – Corey, James S.A.
Del fem i The Expanse, som för övrigt ska bli en TV-serie på SyFy Channel. En massiv utvandring av kolonister bringar kaos till solsystemet. Addera terrorism, privatarméer och mystiskt försvinnande rymdskepp så har du alla ingredienser som behövs för en rafflande fortsättning av serien.
9/6 "Slow Bullets" – Reynolds, Alastair
Science-Fiction/Tekno-thriller, kan man skriva så? Veteraner från ett galaktiskt krig vaknar upp från djup dvala i ett fångskepp, där någonting (som alltid) har gått allvarligt fel. Utan minnen om vare sig själva eller galaxen de stridit för måste de lära känna fienden på nytt.
18/6 "The Liar's Key" – Lawrence, Mark
Den fortsatta historien om antihjältarna prins Jalan Kendeth och vikingen Snorri ver Snagason (yes really). I besittning av Lokes nyckel finner de sig eftersökta av de mest farliga varelserna i the Broken Empire, även the Dead King. Medan Jalan enbart vill återgå till vin, kvinnor och sång, så vill Snorri öppna portarna till dödsriket och återföra sin familj till de levandes sida.2/7 "Queen of Fire" – Ryan, Anthony
Den tredje och avslutande delen i Raven's Shadow-serien. Anthony Ryans debutserie är, kort och gott, fantastiskt bra. Ett måste för alla. Från världen och karaktärerna till magisystemet så lyckas Ryan fånga och engagera läsaren. Med tanke på hur del två slutade kan sommaren inte komma fort nog.
7/7 "The Price of Valor" – Wexler, Django
Wexler forsätter sin militära fantasyserie Shadow Campaigns. Jag kan rekommendera serien till fans av Glen Cook och Steven Eriksons militära inslag. Soldater, magi, lönnmördare, tyranni, musköter och kanoner. Rekommenderas!
13/8 "Fall of Light" – Erikson, Steven
Det har gått ett tag sedan "Forge of Darkness", den första delen i The Kharkanas Trilogy, släpptes. Troligvis har Erikson varit upptagen med sitt passionsprojekt "Willful Child" (mer om denna titel i ett senare inlägg) och även spenderat lite tid på denna utomordentliga AMA-tråd  på reddit. I augusti är det äntligen dags för del två, för er som levt under en sten och inte läst Steven Erikson ännu (även för er som levt under andra förhållanden) kan ni börja med Tale of the Malazan Empire-serien innan ni kastar er över Kharkanas-böckerna.
18/8 "The Broken Eye" – Weeks, Brent
Jag var själv inte helt övertygad efter del ett "The Black Prism", karaktärerna kändes outvecklade och världen hade god potential men kändes orealiserad. Weeks andra roman, "The Blinding Knife", kväste dock alla tvivel med sin starka karaktärsutveckling och oväntade händelser i intrigen. Jag ser fram emot att ta reda på om del tre är ännu bättre.8/10 "Shadows of Self" – Sanderson, Brandon
Uppföljaren till Alloy of Law, som i sin tur utspelar sig i samma värld som Mistborn-böckerna, men under en senare tidsperiod. Vi får ännu en gång följa sheriffen Waxillian ”Wax” Ladrian och hans kollega Wayne i Sandersons nya actionfyllda detektivhistoria.
15/10 "The Aeronaut's Windlass" – Butcher, Jim
Nej, detta är inte en ny Dresden Files, det är en helt ny serie av Jim Butcher kallad The Cinder Spires. I denna nya värld lever människor i gigantiska torn över ett hav av dimma, boken följer ett krig mellan två av dessa torn. Steampunk med bisarr teknologi, luftskepp och talande katter (som tydligen inte är så trevliga).


Det kommer säkerligen att dyka upp några fler intressanta titlar under den senare delen av hösten och närmare jul, vi får dock spara dessa till ett senare inlägg, då vi vet mer om när de släpps.
Har jag glömt något? Kommentera gärna och kom med tips på mer kommande fantasy- och science-fiction titlar!

Filip Nygren
Killbergs Bokhandel Helsingborg

1 kommentar:

  1. Filip, du vet väl att "A Knight of seven Kingdoms" redan sen i höstas finns utgiven på svenska.
    :-)

    SvaraRadera