onsdag 27 januari 2016

Intelligent och skrämmande aktuell dystopiKlass A: Biologiska föräldrar samt mor- och farföräldrar svenskfödda. Inga restriktioner.

Klass B: Båda biologiska föräldrarna svenskfödda. En eller flera biologiska mor- eller farföräldrar utlandsfödda. Restriktioner gällande sjukvård och tandvård. Restriktioner enligt förordningen (2030:431) om tillgång till välfärd.

Klass C: En biologisk förälder svenskfödd. Restriktioner gällande sjukvård, tandvård, universitet, bostad och försörjningsstöd. Restriktioner enligt förordningen (2030:431) om tillgång till välfärd.

Klass D: Båda biologiska föräldrarna utlandsfödda. Restriktioner gällande sjukvård, tandvård, förskola, universitet, bostad, försörjningsstöd, pension. Restriktioner enligt förordningen (2030:431) om tillgång till välfärd.

Klass E: Utlandsfödd. Restriktioner gällande sjukvård, tandvård, förskola, gymnasium, universitet, bostad, kollektivavtal, försörjningsstöd, pension. Restriktioner enligt förordningen (2030:431) om tillgång till välfärd.

Redan innerfliken avslöjar den djupt obehagliga känsla som ska dröja sig kvar under hela läsningen av Camilla Stens En annan gryning. Vi befinner oss i år 2046, Sverige styrs av det fascistiska Partiet, gränserna är stängda, invånarnas rättigheter baserar sig på ursprung. Ett stenhårt repressivt klassamhälle. Apartheid.

I detta samhälle verkar aktivistgruppen Vita Rosen. De gör motstånd i det lilla genom att sprida flygblad och måla slagord, men så snubblar de över information som skulle kunna störta regeringen. Plötsligt blir det allvar. Ska de våga handla? Kan de lita på varandra? Är de beredda att ta konsekvenserna?

Huvudperson och berättare är Isa. Isa är klass B, men hon har brutit med sin familj, hoppat av universitetet. Vännerna i Vita Rosen är det enda hon har kvar. Till en början är hon, liksom de andra i den lilla gruppen, något av ett mysterium. Men efter hand får vi veta mer om karaktärerna, deras historia och inbördes relationer. Relationer som kommer att prövas hårt innan boken är slut. Inom gruppen existerar såväl kärlek och vänskap som svek och konflikter.

Texten är tät och andlös, spänningen hög och gruppdynamiken skildrad med psykologisk skärpa. Men romanens största styrka ligger i Camilla Stens förmåga att fånga upp dagsaktuella politiska strömningar och dra dem till sin spets. Hur skulle ett samhälle se ut om det styrdes av de rasismens mörkermän vars åsikter blir allt mer accepterade i den offentliga debatten? Bilden hon målar upp känns skrämmande trovärdig.

Det gör också bilden av en framtida värld, där Europa stänger gränserna mot Asiens klimatflyktingar och det iskalla, smogtäckta Stockholm där boken utspelar sig. Det skiljer En annan gryning från många andra till fantasy gränsande dystopier. Det här är otäckt, men inte otänkbart. Kanske är detta det obehagligaste av allt.

Susanna Mattsson
Killbergs Bokhandel Jägesrsro

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar