torsdag 28 januari 2016

Trendspaning: Att låsa in folkInte så att jag vill rycka ut till "Sexbunkerläkarens" försvar här.

Att kidnappa en kvinna, droga henne och planera att förvara henne som sexslav i en bunker på den skånska landsbygden (eller varsomhelst egentligen) är naturligtvis fullkomligt förkastligt.
Inget som vi/jag på något sätt vill uppmuntra till.
Herre Jöstanes människa!

Om du är för fin för att gå på lokal och flörta loss som alla vi andra så skaffar du ett Match.com-konto eller något.
Eller kanske Elitsinglar.se (om du är läkare)?

Men hursomhelst.
Inte kan han själv hållas helt ansvarig för detta psykopatiska beteende?
Skulden måste självklart läggas på LITTERATUREN!
Våra hyllor är just nu fulla med böcker om galningar som låser in, torterar, förgriper sig på, beter sig allmänt ultrasupervidrigt mot, andra människor. Kvinnor oftast.

Dessa fyra till exempel.
Inlåsta av Emma Donoghue

"Jacks hela värld är ett låst rum på drygt tio kvadratmeter. Rummet är Jacks och hans mammas fängelse och det är ljudisolerat och specialbyggt för att de inte ska kunna ta sig ut. Jack är född i rummet och vet inget annat. För honom är världen utanför något som han bara kan se på tv och det finns ingen annan verklighet än den innanför de fyra väggarna."
(Room har biopremiär i vår. Oscarnominerad både för bästa film och kvinnliga huvudroll!)


 Normal av Graeme Cameron

"Han bor i ditt kvarter, i ett fint hus med en välskött trädgård. Han handlar i samma mataffär som du och vinkar glatt när du svänger in på garageuppfarten. Han är helt normal. Vad du inte känner till är att han har byggt en bur i sin källare, och att maten han köper är till den unga kvinna han håller fången där. Hon är bara en i raden av kidnappade kvinnor som inte har en aning vad som väntar. Han känner en tillfredsställelse i att plåga andra, så har det alltid varit."


Kvinnan i rummet av Jussi Adler-Olsen

"Den unga och lovande politikern Merete Lynggaard försvinner spårlöst en vårdag 2002. Medierna kastar sig över fallet och börjar spekulera om allt ifrån självmord och mord till kidnappning och frivilligt försvinnande. Polisen inleder snart en stor utredning lyckas inte hitta de skyldiga."
(Spoiler Alert! Hon blir inlåst i ett bunkerliknande rum i åratal …)


Du av Caroline Kepnes

"När hon kliver in i bokhandeln där han arbetar är han förlorad. Han måste få veta allt om henne. Måste få ha henne för sig själv. Så han börjar följa efter henne, spionera när hon träffar andra män, bryta sig in i hennes lägenhet, stjäla hennes telefon och hacka hennes e-post. Han kommer inte att låta något, eller någon, stå i vägen för deras kärlek."
(Han låser in hennes pojkvän i ett bunkerliknande rum under bokhandeln. Alla boklådor har såna …)


Dessa, ja jag säger det rakt ut, skadliga böcker leder oss oundvikligen mot en normalisering av sådant beteende.
Usch! Säger jag.
Usch och fy!

Johan Zillén
Akademibokhandeln Center Syd

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar