söndag 25 september 2016

Bokmässan 2016 - En fältrapport


 
Åter dags för lite litterär skjutjärnsjournalistik!
Bokboxens årliga fältrapport från Bokmässan i Göteborg!


För allmänheten slår mässan upp sina portar helt först på fredagen, för branschfolk släpps det på under torsdagen. Men för oss Akademibokhandlare kör det igång redan på onsdagen med en exklusiv bokinfodag!
I år fick vi träffa och lyssna på högvis med spännande författare som kommer med böcker nu i höst.
Från Christer Lindarw till Sture Bergwall. Från Annika Lantz till Carolina Klüft.
Skaplig spännvidd.
Sandra Beijer berättade om sin nya ungdomsroman ”Allt som blir kvar”. Martin Österdahl om nya thrillern ”Be inte om nåd”. Mats Strandberg och Sofia Falkenhem charmade som vanligt hela publiken och författaren Eija Hetekivi Olsson, som precis tilldelats ABF:s litteratur- och konststipendium, läste ur sin nya bok ”Miira”. Bara för att ta några exempel.

Vi fick även högvis med roliga läsex med oss från dagen, som vi kan berätta om för er hemma i butikerna under hösten. It’s good to be the bokhandlare.


Störst applåder under dagen fick dock nog humoristen, På Spåret-vinnaren och Veberödssonen Jesper Rönndahl, som berättade om sin kommande bok ”Framtiden: En illustrerad guide” (kommer i november). Är boken hälften så rolig som Jespers presentation kommer den sannolikt vara dubbelt så rolig som alla andra böcker som kommer i år. Kanske även sammanlagt.


Även i år plockade jag hem priset ”Bokmässans näst längste person”! Yay mig!
Som traditionen föreskriver delas priset ut av Bokmässans allra längste person, Richard Sjöberg.
I år bestod äran av en medalj i äkta kattguld och ett ex av Richards nya bok ”Postkodmiljonären 2”.


Nej”, säger förläggaren Dorotea Bromberg till tidigare ärkebiskopen KG Hammar. ”Det är Patti Smith som ska signera böcker här nu. Du får vänta på din tur. Och nej, du får inte låna hennes mössa även om du fryser om huvudet.


På tal om signerande författare med huvudbonader. Om det var någon som kunde utmana Patti Smith gällande längsta signeringskö så var det nog Fredrik Backman. Det låg nog en författarklottrad ”Björnstad” i varannan påse på mässan.
Det här var den bilden det var minst keps på.


Slog en lov förbi årets mest kontroversiella monter, högerextrema Nya Tiders.
Det verkade även de flesta andra göra. Varje gång jag gick förbi var montern tom, så när på en NT-representant som såg mäkta uttråkad ut.
Ett feltänk gällande målgruppen kanske? Andelen intresserade av deras propaganda bland läsande och tänkande människor på Bokmässan var uppenbarligen väldigt liten …


Tillsammans med mina goda vänner bokhandlaren i Visby, Roland Salemark, och Sveriges mest utlånade författare, Martin ”LasseMaja” Widmark, gjorde vi slag i saken och investerade i en trädgårdstomte i naturlig storlek.
Vi kommer att dela på den broderligt. Den får stå i Martins trädgård jämna veckor, i min trädgård ojämna och i Rolles all övrig tid.
Alla eventuella likheter trädgårdstomten har med författaren Anders H Blomström, mannen bakom bl.a. populära medeltidsthrillern ”Eldskytten”, är ett rent sammanträffande.


Jag vet inte om vi skall tolka detta som ett tecken på krisen i bokbranschen, men Bonnierförlagen hade i år skurit ner så mycket på utgifterna att coolaste barnboksförfattaren i stada, Josefine Sundström, fick sitta på golvet och signera sin härliga bok för slukaråldern, ”SagaSagor”!
Nästa år så skramlar vi till en pall åt henne tycker jag. J


Här tilldelas Martina Haag och Clara Block Hane priset ”Årets längsta boktitel” för kok- och livsstilsboken ”Du är min bästa vän och jag tycker så mycket om att komma på middag hos dig”.
Grattis tjejer!


Eder vänlige kvartersbokhandlare på bokmässemiddag tillsammans med DystopimilitärthrillerSciFikungen Lars Wilderäng, legendariske Elvis- och Snipp & Snopp-pappan Tony Cronstam, Sveriges svar på Paul Auster och Siri Hustvedt – författarparet Leffe och Caroline Grimwalker, FN-soldaten och författaren Magnus Ernström mfl.
Jag åt gratinerad kungsflundra. Det var gott.


Det var allt vi hade plats för i år!
Vill ni ha mer insider-information om höstens boksläpp, skvaller från förlagsminglen (som vilket som är Jessika Gedins absoluta favoritsnack t.ex.) eller se de bilder som jag inte kan lägga upp här pga explicit innehåll eller överhängande risk för stämningar och skadeståndskrav så är det bara att komma in och hälsa på mig i butiken! 

// Johan Zillén, Akademibokhandeln Center Sydp.s  Det finns en minimal möjlighet att en viss procent av informationen i det här inlägget kanske inte 100% korrekt vad gäller faktahalten, men allt ska gå så fort i media nuförtiden så det är helt enkelt smällar man/du/ni får ta.

 
 
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar