fredag 2 september 2016

Öppet om alkoholism


Förre finansministern Kjell-Olof Feldt har tydligen varit alkoholist i decennier - men ändå fungerat ganska bra. Kunnat skriva, föreläsa, umgås, trots spriten. Tillsammans med mångåriga livskamraten Birgitta von Otter kom han dock till en slags uppvaknande. Han tog då beslutet - inte att sluta dricka helt - utan att försöka dricka kontrollerat. Av detta blev en bok, skriven växelvis av Kjell-Olof Feldt själv och av hustrun.

Här berättar de förvånansvärt öppet om spritkonsumtionen, som var betydande, om beslutet, om läkarbesök och om abstinensen. Den var nödvändig för att komma vidare, men fick oväntade följder. Det är rätt intressant att följa processen, och i längden är det väl osäkert hur kontrollerat drickandet blir. Bitvis blir det också en aning mycket blodtrycksmedicinering och sömntabletter. Men å andra sidan - är man 83, så krävs det kemisk hjälp, som Feldt konstaterar.

För Birgitta von Otter handlar det också om medberoende. Ska hustrun vara beredd att avstå ett glas, för att mannen har problem? Nej, det är faktiskt hans problem, tycks von Otter resonera.

Sannolikt är inte paret Feldt - von Otter unika, vilket gör boken läsvärd. Och det är säkert en intressant medelväg att pröva, detta att dricka kontrollerat, i en tid då vin, öl och drinkar är en del av de flestas livsstil.

Eva Killberg
Killbergs Bokhandel Ängelholm

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar