torsdag 22 september 2016

Människans bästa vänEn hösttrend jag tycker mig ha identifierat i år är böcker med hundtema.
Först Håkan Nessers "Nortons filosofiska memoarer", Charlotta von Zweigbergks roman "Hundkärlek" samt boken om gatuhunden Arthur. Till exempel.
Men den bok som fångat mig mest är Andre Alexis roman-slash-fabel "Femton hundar", däri två gudar som del av ett vad ger femton vovvar på en veterinärklinik i Toronto mänsklig intelligens och talförmåga.

"Åh nej", tänker du säkert. "Inte den gamla historien igen …"
Men det funkar faktiskt. Jag får tillochmed lite "Watership Down"-vibbar ("Den långa flykten" alltså. Den med kaninerna och Brraaaiiight eeeyyyesss, bööörning laaaik faaaajjeer).
De olika sätten som hundarna reagerar på är fängslande.
Vissa välkomnar förändringen, andra vill inte veta av den.

Berättelsen pendlar mellan humor, tragik, våld och (tyvärr) lite flummig livsfilosofi.
Men som helhet är "Femton hundar" en klart läsvärd liten pärla.
Inte bara för hundälskare som jag.Boken har i Kanada belönats med 2015 Scotiabank Giller Prize och Roger Writer's Trust Fiction Prize.

// Johan Zillén, Akademibokhandeln Center Syd


 

 

 

1 kommentar:

  1. Ja, självklart är hunden människans bästa vän! :-) Vad synd att du missade de första signerande hundarna i Bokmässans historia! Det var deckarhundarna Hero och Buffy som var på plats för att signera den andra hunddeckaren i serien om Flingan & flocken. Serien kom till för att det finns så många hästböcker för barn i slukaråldern men inga spännande hundböcker. Förrän nu då! Hunddeckarna Vargskräck och Kod 513 har fått högsta betyg av BTJ och lovord av både recensenter och läsare. Det är böcker för tjejer och killar som gillar spänning och fartfyllda äventyr. Och hundar förstås! Läs mer här: www.idusforlag.se/kod_513

    SvaraRadera