måndag 27 februari 2017

Från vaggan till graven med Neil Gaiman - Uppdaterad läsguide



Sedan jag skrev den här läsguiden 2015 har Neil utkommit med ytterligare några böcker, en samling non-fiction-texter (eller facklitteratur som vi säger på svenska) - "The View from the Cheap Seats"- och för bara några dagar sedan släpptes "Norse Mythology", där han tolkar våra klassiska nordiska gudasagor.
Jag har inte hunnit läsa dem ännu, men det är ingen högoddsare att jag kommer att gilla bägge skarpt! :-)





Läs nu resten av läsguiden:





När borde man börja läsa Neil Gaiman?
På dagis, skulle jag säga.
Och sluta?
Aldrig. Aldrig någonsin.

Neil Gaiman är en författare man kan, och bör, läsa hela livet.
Faktum är att man nog skulle kunna nöja sig med att läsa bara Neil Gaiman hela livet.
Eller ja, kanske bara om man läser väldigt långsamt då. Eller läser om böcker man gillar väldigt många gånger. Eller om man planerat att dö ung.
Oavsett. Neil skriver verkligen för alla åldrar.

Här följer ett försök att sammanfatta hans utgiving. Listan är långt ifrån komplett eftersom han är så satans produktiv, men jag tror att jag fått med det allra väsentligaste.


0-3 år


Neils böcker om den gulliga lilla pandan Chu riktar sig till de riktigt små. Enligt hans amerikanska bokförlag är målgruppen barn 4-8, men med svenska mått mätt skulle de nog kallas pekböcker och hamna på vår avdelning för 0-3 år. De finns inte översatta, men innehåller så lite text att även ni som hade IG/etta i engelska nog klarar av att läsa dem för ungarna.


3-6 år


Tillsamman med otroligt begåvade illustratörer som Charles Vess och Dave McKean har Gaiman gett ut en hel hög bilderböcker. Allihop är vackra och finurliga och absolut läsvärda även för vuxna. ”The Wolves in the Wall” är en personlig favorit!


6-9 år


I våras gjorde Bonnier Carlsen en kulturgärning och översatte hysteriskt knäppa ”Fortunatly, the Milk” (svensk titel ”Splods öga – Ett galaktiskt äventyr”). En barnbok för vuxna eller en vuxenbok för barn. Eller typ så. I alla fall perfekt sommarlovsläsning från förskolan upp till Komvux ungefär.


9-12 år


För de yngel som vill ha lite mer text att bita i är ”Odd och frostjättarna” – Neils twist på den nordiska mytologin – eller mysrysliga ”Coraline” att rekommendera. Fuska inte och se Coralinefilmen först. Den är i och för sig jättebra, men boken är (som nästan alltid) klart bättre.


12-15 år


Nästa pinne upp på stegen är ”Kyrkogårdsboken”, lite som Kiplings ”Djungelboken” fast med spöken och gastar istället för djungeldjur i de uppfostrande rollerna. Lite för läskig för lågstadiet. På väg att filmatiseras även den. (Finns även som svensk radioteater)



15+ eller Unga vuxna eller Young Adult eller whatever det nu heter


Det är väldigt populärt att klassa böcker som innehåller övernaturligheter som ”YA” (Young Adult) nuförtiden. Eller som ”Crossover” t.ex. Allt för att locka den köpstarka målgruppen 15-27 år att lägga ner sina förbenade iPhones i fem sekunder och läsa något. Detta innebär inte på något sätt att dessa böcker, ”Stjärnstoft” – bra bok, skaplig film, ”Oceanen vid vägen slut” – min recension här, eller ”Interworld” – i två delar, tillsammans med Michael Reaves, skulle vara sämre. Eller inte vara läsvärda för en mer ”vuxen” publik. Det är de definitivt. Läs dem omedelbart. Det blir prov på det här nästa vecka.


Novellsamlingar


Neils novellsamlingar är nästan perfekta små godispåsar. Jag älskar dem allihopa, men frågan är om inte den senaste – ”Trigger Warning” – är den bästa hittills. Läs min utförligare recension här.


Romaner


De stora kanonerna då. Gaimans ”riktiga” romaner. Då är det framförallt dessa tre vi snackar om.

”Neverwhere”. Boken som började sitt liv som BBC-serie på TV 1996, finns även som graphic novel och gick i julas som följetong i brittisk radio (med Benedict Cumberbatch och James McAvoy i huvudrollerna). En magisk berättelse om en värld under London.

”Amerikanska gudar” – Vad händer med de gamla gudarna när människor slutar tro på dem och skaffar nya? Finner de sig i det? Starz TV (som gör ”Outlander” och ”Battlestar Galactica”) arbetar just nu med en miniserieversion som har premiär i april 2017. Boken fick fem av fem i betyg av Yukiko Duke på SVT…

Och ”Anansi Boys”, om två gudasöner och deras äventyr. BBC förbereder TV-serie byggd på boken.


Samarbeten


”Good Omens”, som Neil skrev tillsammans med saligt hädangångne Terry Pratchett, är fortfarande min favorit i hans bokutgivning. Denna vansinnigt roliga historia bör finnas i var hens bokhylla. En av tre böcker jag gett 10 av 10 möjliga de senaste 20 åren. Bara det!
Även här håller BBC på med en film alt. miniserieversion. Klar under 2018!

”Mänskligheten har elva år på sig. Antikrist är född och Himmel och Helvete förbereder sig på Den sista och slutliga striden. Den som ingår i Den stora planen.
Antikrists födelse borde betyda jordens undergång. Men den lille gossen förväxlas med en annan pojke på ett sjukhus som drivs av satanistiska nunnor. I stället för att bli djävulens hantlangare uppfostras pojken av en helt normal familj och då går det som det går...”



Magnum Opus


Hur man än vrider och vänder på Neils samlade utgivning kommer jag ändå alltid tillbaka till hans stora genombrott, ”The Sandman”. Serietidningen om de sju ”Endless” – som förutom Dream/Drömkungen Morpehus/Sandman består av syskonen Destiny, Death, Desire, Despair, Delirium (who was once Delight) and Destruction – gavs ut i 75 nummer mellan 1989 och 1996 (diverse spin-offs samt det senaste årets uppföljare ”Overture” - som jag inte läst än – inte medräknade) och är till denna dag det mest magnifika Neil skrivit.
Kanske som någon skrivit. Ja, så bra är det.
Som en recensent skrev då: ”Man slår ihop den sista pärmen med en suck och inser att man själv aldrig kommer att skapa något så fulländat.”
Hela sviten finns utgiven i tio stycken vackra samlingar man kan införskaffa och förlora sig själv i.
Gör det, innan den planerade filmen (ja, här också!) kommer ut. Jag vill inte vara negativ, men chansen att den lyckas fånga mer än ett uns av magin som finns mellan dessa sidor är nog försumbar...


Med detta sagt.
Nu lovar jag att inte skriva fler texter om Neil (förrän han kommer ut med en ny bok dvs) om Ni lovar att läsa minst en bok av honom innan sommaren är slut.
Deal?
Ni kommer inte att ångra er.

Johan Zillén
Akademibokhandeln Center Syd

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar