måndag 1 juni 2020

Vårspännings-roundup!En sista vinter - Håkan Norebäck
En av de bästa spänningsdebuter jag läst på senare år. Sedan Stina Jackson tror jag faktiskt jag kan säga.
En gripande berättelse om trasiga familjer, rasism och mörka hemligheter. Vi träffar Jonny, adoptivbarnet som kommer hem till barndomsorten Hultsfred för första gången på många år, och mot sin vilja dras in sin brors kriminella affärer. Starkt. Rörande. Mycket välskrivet.

Ur askan - Lina Areklew
Nykomlingen som flertalet förlag slog om att få ge ut!
Spännande Höga Kusten-deckare om Estoniaöverlevaren Fredrik, som inte kan släppa hoppet om att hans bror också kan ha överlevt olyckan. När han blir misstänkt för ett mord bland midsommarfirare på Ulvön utanför Örnsköldsvik är det bara polisen Sofia som tror på hans oskuld. En mycket lovande debut! Läs Linas gästblogg från förra veckan här!

Clara - Jens Lönnaeus
Mer av en relationsrysare än en deckare, men gott om spänning i Jens Lönnaeus Malmöthrillerdebut. Vi får träffa Vilhelm, som hittar ett rum att hyra i Malmö, med villkoret att han utger sig för att vara den något annorlunda Claras pojkvän. 
Vad som börjar som en allmänt knäpp situation utvecklar sig snabbt till något mycket farligare ... 

De rättslösa - Malin Thunberg Schunke
Årets deckardebutant 2019 återvänder med ännu ett juridiskt drama där Ester Edh och Fabia Moretti kämpar mot europeisk brottslighet. Denna gång får de ta sig an den italienska maffian och söka efter säsongsarbetare som försvunnit från skumma lantbruk ...
Precis som sin föregångare, "Ett högre syfte", är detta mer juridiskt drama än regelrätt spänningsroman. Mycket läsvärt oavsett.

Det sista livet - Mohlin/Nyström
Svensk-amerikansk FBI-agent i behov av vittnesskydd från riktiga bad guys får undercover anställning som polis i Karlstad (tjipp tjipp) och dras/ger sig in i utredning om tio år gammalt mord där hans egen halvbror är huvudmisstänkt.
Funkar det? Nja, nej. Det här var inte alls min kopp av té tyvärr ...

Geiger - Gustaf Skördeman
Stellan Broman, hela Sveriges "Farbror Stellan", en Hyland-inspirerad TV-stjärna från 60-80-tal, blir skjuten i huvudet i sitt hem. Polisen Sara Nowak, som lekte med Bromans barn som ung, kallas till mordplatsen.En internationell spion- och terroristthriller, som även tar upp prostitution, sexuellt utnyttjande, utpressning, kalla kriget och pensionär on pensionär-violence tar fart ...
En mycket ambitiös och välskriven spänningsdebut. Kanske gapar den över lite väl mycket bitvis, men oavbrutet spännande och underhållande från början till slut. 

Mordet på en sjöjungfru – Rydahl & Kazinski
H.C. Andersen, ja den H.C. Andersen, skrev dagbok hela sitt vuxna liv. Men under 1834 saknas ett halvår helt. Vad hände under dessa månader? De två danska författarna har kokat ihop en mycket mustig, färg- och magstark historia för att ge oss svaret. 
Fans av t.ex. "1793" kan definitivt komma att gilla detta.
Helhetsbetyget sänks dock lite av en aningen transfobisk ton här och var, en omedveten sådan hoppas jag. 

Grävlingen - Fredrik P Winter
Spänning, på gränsen till skräck, om bestialiska mord som utförs genom att mördaren bryter sig upp i hem genom källargolvet och försvinner med sina offer.
Mardrömslikt visst, men personligen tycker jag bäst om de delar av boken som handlar om etiska och moraliska bekymmer hos ett krisande bokförlag. En handling i viss mån inspirerad av kalabaliken kring Stieg Larssons sista manus misstänker jag.
En udda fågel i vårens utgivning. Men jag gillar't. 

Requiem på Dimön - Mariette Lindstein
Det har gått några år sedan sist, men nu återvänder vi till Dimön - och den karismatiske psykopaten/sektledaren Franz Oswalds intrigerande och planerande för att återfå sin tidigare makt och status. Och mer därtill.
En fristående fortsättning, säger förlaget - och boken börjar med en snabb summering av de tre tidigare delarna, men jag skulle nog rekommendera att man läser dem först. Om inte annat för att de är mycket läsvärda spänningsromaner.
Den här nya boken är lite mindre av en thriller än sina föregångare, utan mer psyko-socialt drama, men låt inte det hindra er. Mer Cult Fiction åt folket!

// Johan Zillén, Akademibokhandeln Center Syd

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar