torsdag 24 januari 2013

Bokhandlarna svarar: Vad läser du i vår? Del 1.

Vårutgivningen står och bultar på dörren, så vi lät våra bokhandlare vaska fram guldkornen, och eftersom vi alla envisades med att skriva låååångt,delar upp våra vårtips i två delar. Allt för att främja läsvänligheten. Först ut är Eva och Susanna. Håll till godo!

Eva Killberg, Ängelhom: Favoritdeckare och litet franskt


Jag längtar redan efter nya deckaren av Kristina Ohlsson, favoriten bland de svenska spänningsförfattarna. Hon är effektiv och skriver minst en deckare om året - vid sidan av jobbet med terrorbekämpning - så jag klagar inte. Men det känns drygt till april, då hennes nya Davidsstjärnor kommer ut. Jag får trösta mig med hennes första barnbok så länge, Glasbarnen.


Anne Holts nya Död i skugga har kommit redan nu i vinter. Det känns som angelägen läsning: Samtidigt som terrordådet i Oslo den 22 juli lamslår staden, utspelas ett privat drama. En åttaårig son dör hemma i vardagsrummet. Unge polisen Henrik Holme fattar misstankar om att allt inte riktigt står rätt till i det välbärgade hemmet. Visst låter det intressant?


Karin Alvtegen är en annan av mina tidigare favoritförfattare, bland annat med Svek och Skugga. Jag gillade inte hennes senaste, men ska ändå ge Fjärilseffekten en chans när den kommer i maj. Här ska det handla om slumpens vägar, om hur olika handlingar påverkar skeenden. Här krockar en bil med ett intercitytåg, av oförklarlig anledning. Elva personer dör. Vad var det egentligen som ledde fram till olyckan?




Inblickar i det politiska livet är alltid fascinerande. Debutanten Jenny Åkervall har inside information och får därför platsa på min lista. Jag tjänar inte handlar om en nästan-utbränd psykiater som anlitas av Säpo. En stalker förföljer en minister och nu ska huvudpersonen Anna Sager göra en farlighetsbedömning. Samtidigt har hon en mitt-i-livet-kris hemma. Låter väldigt aktuellt och allmängiltigt på flera plan. Få se vad Jenny Åkervall kan göra av det offentliga och privata stoffet kombinerat.


Allt franskt var en gång min passion. Sedan gick det över i en italiensk mani. Men i vår ska jag låta det franska göra come back. En ny kokbok: Fransk bistro av Maria Zihammou får inspirera. Sedan gör jag en djupdykning i släktsagan som vann Goncourt-priset: Familjen Scorta av Laurent Gaudé. (Se där, så kombineras det franska och italienska förnämligt!)


Riktigt trevligt låter det också att inta Paris historia längs métron. Författaren Lorànt Deutsch följer tunnelbanelinjerna från Ile de la Cité till La Défense och låter métron bli en tidsmaskin. Varje station får berätta om ett århundrade. Kul idé, måste avsmakas!
 
 
Susanna Mattsson, Jägersro: Mörk vår


Jag har ju redan flaggat för hur peppad jag är på Onda flickor av Alex Marwood (så peppad så att jag nu, tack vare Johan, lagt vantarna på den i originalspråk och alltså tjuvstartar).

 
Mer dunkelt och dystert hoppas jag att Melina Marchetta (Jellicoe Road) bjuder på i nya Francesca. Även den här gången utspelar sig historien på en skola (mumma!). Vår huvudperson vantrivs, och tvingas dessutom ta hand om sin sjuka mamma. Är det ens i närheten så bra som Jellicoe Road så är jag nöjd.

 
Sofi Oksanen är också på gång med nytt, och det känns ju nästan obeskrivligt fantastiskt. Tredje delen i Estlands-sviten heter När duvorna försvann utspelar sig under och efter andra världskriget och skildrar tre öden, motståndsmanne Roland, kusin Edgars som klänger sig tätt vid makten och Edgars fru Juudit som slits mellan kärleken till en tysk officer och sitt olyckliga äktenskap. Kommer i april. Precis som Eva känner jag att denna grymma månad verkar ligga orimligt långt bort.
 
 

Lite nyfiken är jag också på vad Therése Söderlind har att komma med i Vägen mot Bålberget. Tyckte att Norrland svårmod hade potential (kanske var det Ann Heberlein-blurben som jämförde Söderlind med Oates som skruvade upp mina förväntningar väl mycket), även om den inte nådde ända fram. Väntar mig en del mörker och svärta även i denna nya roman. Utspelar sig i tvp tidsplan, under häxprocesserna och 1970-talet. "Fyra människor - fyra öden - en bygd" sammanfattar förlaget. Kan bli bra.

 
Sedan har vi två seriedebutanter från Ordfront som jag är nyfiken på; Hanna Gustavssons Nattbarn och Lisa Ewalds Allt kommer att bli bra verkar båda vara helt i min smak. På beskrivningen av den förra för jag lite Vi håller på med en viktig grej-vibbar och den senare är aktiv i Dotterbolaget. En kvalitetsstämpel bara det.

 
Och så har vi den nya Kate Morton! Hon håller alltid måttet när det gäller underhållningsromaner med substans och mystik. Tror inte att En välbevarad hemlighet kommer att avvika från mönstret. Även här utlovas i vanlig ordning flera tidsplan och ohyggliga hemligheter... Det ser ut att bli en mörk litteraturvår för mig.
 
 


På ungdomsbokssidan är det framför allt tre debutanter jag är sugen på: Klara Krantz Ge mig arsenik, Elin Bengtssons Mellan vinter och himmel och Rebecka Åhlunds Flickan på tavlan.


Joyce Carol Oates släpper en ny ungdomsroman; Två eller tre saker jag glömde berätta för dig och dessutom kommer uppföljaren Emmy Abrahamsons uppföljare till The only väg is upp - Stjäla the show. Och så kommer ju Berättelser från Engelsfors i april- seriespinnoffen på Cirkeln och Eld. Den ser jag mycket fram emot.

 
Vad jag däremot klarar mig utan är den aldrig sinande floden av handarbetsböcker, vintageböcker och kokböcker. Dem får någon annan läsa.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar