måndag 21 januari 2013

Var har du varit hela mitt liv, Paul Auster?

 
Nu efteråt förstår jag inte hur det kunde hända. Hur har det varit möjligt att inte läsa någonting av Isabel Allende och Paul Auster?

Med viss genant rodnad erkänner jag. Trots mogen ålder har jag varken läst den ena eller den andra.

Men nu tar jag igen skadan. Och inser snabbt att jag missat två storartade författare.

Av ren impuls tar jag en dag med mig hem Isabel Allendes senaste bok på svenska (numera i pocket). Zarités frihet. Den visar sig vara en urspännande historisk roman om nuvarande Haiti, Dominikanska Republiken och New Orleans.

I centrum står plantageägaren Valmorain, utvandrad fransos, och hans slavkvinna Zarité. En halv miljon slavar skeppas från Afrika till sockerplantagerna i ön, som då är fransk koloni. Hugg och slag, slit och sjukdomar tar livet av slavarna på några få år. Men huvudpersonen Zarité säljs som husslav och blir tidigt husbondens slav i sängen också.

Resultat blir en flicka, Rosette, som är en svårplacerad mulatt.

Det är en otroligt turbulent tid, 1700-talet, med slavuppror, krig, revolution och flyktingar. Zarité lovas frihet och hamnar i New Orleans. Efter kommer plantageägarna. Och plötsligt, utan att någon märkt det, är Nouvelle Orléans sålt till USA.

Otroligt intressant och dessutom gripande genom Zarítés öde, jag lovar! Hela systemet med slavar blir så fullständigt absurt, mitt i det som vi idag tycker är ett paradis, Karibien.

Det kommer att bli mer Isabel Allende framöver för mig. Här finns en romanskatt att ta igen!

Och så till något helt annat: Paul Auster, New York, samtid, navelskådande i ordets bästa bemärkelse. Vinterdagbok är en oerhört personlig och fascinerande dagbok över kroppen och livet. Paul Auster, denne superkände författare, skriver sitt liv genom att iaktta sin kropp. Han låter ansiktets ärr berätta om barndomen, låter fingrarna berätta sin resa över fult och vackert. Förbjudna känslor och mindre vackra sidor släpps fram. Njutningar och attacker av panikångest. Allt i en drabbande skön prosa.

Var har du varit hela mitt liv, Paul Auster?

Eva Killberg
Bokia Killbergs Ängelholm

2 kommentarer:

 1. Ojoj du har många bra Auster kvar att läsa......
  lyckliga du!
  http://violensboksida.bloggplatsen.se/kategori/79417-auster-paul/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Till exempel "Leviathan". Vad tycker du om den Violen? En av de bästa bäcker jag läst. Och då menar jag inte av Auster, utan av alla.

   Radera