torsdag 31 januari 2013

Crossover for the people


2670

Så många olika titlar fick vi in i butiken under 2012 (och då räknar jag inte in vare sig engelska eller lokala titlar) Det säger sig kanske självt att det blir lite svårt att hinna läsa p r e c i s allihop.
7 om dagen ungefär.
Misstänker att familjen hemma hade protesterat en aning.
Jag brukar hinna med en hundra-hundratjugo titlar om året ungefär, så jag antar att jag ligger lite över snittet dock…

Med en sådan enorm utgivning måste man prioritera. I mitt fall innebär det att jag vanligtvis väljer bort barn- och ungdomsböcker och fokuserar på vuxenutgivningen, må det vara rätt eller fel.
Jag gör undantag ibland. När hundra miljoner människor läser Stephenie Meyers Twilight-böcker blir man ju nyfiken och prövar. Så många läsare kan ju inte ha fel? (Jo.)
Cirkeln var väl helt ok, för att vara en ungdomsbok. Ajvide Lindqvist it is not.
Varma kroppar gillade jag nästan hela.
Boktjuven är en av mina all-time favorites.

Så de böcker som ges ut på renodlade barn- och ungdomsboksförlag som Rabén & Sjögren, Bonnier Carlsen, B Wahlströms m.fl. är det inte så ofta man finner på mitt nattygsbord.

Men häromdagen plockade jag iallafall upp en av dessa nymodigheter som kallas för ”crossover”, en genre där titlarna skall passa lika bra för alla mellan 15 och 95 ungefär, John Greens Förr eller senare exploderar jag.


”Hazel är 17 år och kommer aldrig att bli frisk igen. Det har hon vetat sedan dagen då hon fick sin cancerdiagnos för tre år sedan.
Hazels mamma är orolig för att Hazel ska missbruka Americas Next Top Model och bli allt mer isolerad hemma vid teven. Depression är ju en vanlig bieffekt till cancer har hon läst (Hazel menar att det inte är cancern som gör henne deppig - det är vetskapen om att hon ska dö).
Lösningen blir att anmäla Hazel till kyrkans stödgrupp för unga med cancer. Men mötena visar sig vara allt annat än uppiggande och följer ungefär samma mönster som ett AA-möte.
Men en eftermiddag i den där stödgruppen förändras livet. Augustus Waters, friskförklarad från sin cancer, dyker upp.
Hazel möter Augustus Waters blick och deras kärlekshistoria ska komma att bli en sådan som poeterna diktar om. E p i s k.
Det här är en berättelse om cancer, visst, men det är framförallt en förkrossande vacker och gripande historia om livet, Hazel Grace och Gus. Om att vara ung och ändå stå med ena foten i graven. Om att tro att man aldrig mer kommer att bli glatt överraskade. Om att få sin sista önskan uppfylld.
Att få beröras på så många sätt, skratta, komma till insikter och gråta, är litteratur när den är som allra bäst.”…och det ångrar jag då rakt inte!

En otroligt välskriven och underhållande roman. Full med svart humor och LOL-värdiga dialoger.

Alla ni bokhandlare som slentrianmässigt satt den här boken på barnavdelningen: Sätt omedelbart halva högen bland de vanliga vuxenböckerna! Och i på nyhetsborden i entrén! Och i skyltfönstret!
 
Det vore synd och skam om era kunder missade den här pärlan!

En liten hälsning från författaren:Johan Zillén
Bokia Killbergs Center Syd

4 kommentarer:

 1. "Cirkeln var väl helt ok, för att vara en ungdomsbok."

  Vad menar du med det?
  Att de flesta ungdomsböcker inte är ok?
  Och hur vet du då det, som vanligen inte läser ungdomsböcker?

  SvaraRadera
 2. Bara den lilla filmsnutten hade fått mig att bli nyfiken! Men din recension gör mig förstås ännu nyfiknare. Fast I beg to differ angående Cirkeln, tyckte faktiskt den var ÄNNU bättre än JAL. Tur att man får tycka olika!

  SvaraRadera
 3. Hej Zombie där.

  Fair point.

  Naturligtvis skrivs det massor med fantastiska ungdomsböcker (som den ovan). Och eftersom jag valt att fokusera på "vuxenböcker" missar jag säkert en del höjdare.
  Men jag har läst länge och mycket. Läst tonvis med ungdomsböcker, bläddrat och skummat i ännu fler. Gillade Skulduggery Pleasant, Sandor slash Ida, I taket lyser stjärnorna, Pratchetts böcker för yngre mfl mfl.
  Men ingen av dem återfinns på min topp 10. Eller 20. Eller 50.

  Cirkeln tyckte jag var både underhållande och läsvärd, men ställer jag den mot Lilla Stjärna eller Flickan från ingenstans (som man väl kan säga existerar i samma genre) tycker jag inte den håller samma höga klass.

  Men det är som sagt om vad jag tycker som mina inlägg handlar.
  Och så försöker jag vara lite rolig ibland. ;-)


  Mvh / Johan

  SvaraRadera
  Svar
  1. Man FÅR ju tycka att alla ungdomsböcker är skräp, jag fick bara inte riktigt ihop ditt inlägg. Nu blev det klarare. Tack för det & trevlig helg!

   Radera