fredag 23 augusti 2013

Herre Jösses!”Ryktet går att Messias är återuppstånden. Att han lever på New Yorks gator där han helar människor och utför mirakel.
Ben Zion Avrohom är den anonyme mannen med den trasiga bakgrunden som mirakulöst överlever en fruktansvärd olycka. Och när han vaknar upp ur sin svåra koma verkar han besitta samma överjordiska krafter som Nya testamentet tillskriver Kristus.
Vem är Ben Zion? Är Messias återkommen? Ben själv svarar på frågan med orden om du säger så. Men kan verkligen en man som till det yttre närmast liknar en knarkare och som promiskuöst ligger med både män och kvinnor vara vår frälsare?”


Jag älskade James Freys genombrottsbok Tusen små bitar. En fruktansvärt rå och naken skildring av missbruk och besatthet. Kunde inte bry mig mindre om hur många procent av boken som var hittepå, eller exakt hur många händelser som skarvats till.
So what?
Då var det väl en fantastisk roman istället för en fantastisk biografi istället? Spelar det egentligen någon roll när allting kommer kring? Oprah är en gnällfia.

Upplägget i Freys nya (100%-iga) roman är intresseväckande. Hur skulle ett modern samhälle reagera på en nyuppstånden Messisas? Särkskilt då en som tar avstånd från religion och beter sig som han gör?
Historien om Ben Zion berättas i sexton olika ”evangelier”. Av Mariaangeles, ghettolatinan som blir hans Maria Magdalena, den pånyttfödde brodern Jacob som styr över familjen med järnhand, systern Esther, mamman Ruth och vännerna med misstänkt apostellika namnen Matthew, John, Luke och Mark bl.a.

Det är fängslande och läsvärt, men inte riktigt finslipat kan jag tycka.
En lysande idé till en roman mer än en lysande roman.

Synd.

Men jag förlåter honom.
Hallelujah.

Johan Zillén
Bokia Killbergs Center Syd

1 kommentar:

  1. Jag har läst en jättebra bok! Den heter How to exterminate stupidity Or the art of not justifying anything at all. Den motbevisar helt varje tanke på att dumheterna som förstör världen skulle bero på en oföränderlig "mänsklig natur", och visar att det faktiskt finns hopp! Det viktigaste är att sluta med ursäkter. Den lägger även fram många bra förslag på hur förändringen ska kunna genomföras i praktiken. Som en extra bonus visar boken även att samma principer som kan ställa om hjärnan från dum till smart också kan förbättra hälsan i övrigt. Denna fantastiska bok går att beställa för bara 149 kronor genom http://litenupplaga.se/1198

    SvaraRadera