tisdag 7 januari 2014

Ondskan - finns den?


Den sista julhelgen läser jag Åsne Seierstads En av oss - en berättelse om Norge. Jag blir helt tagen. Åsne Seierstad är ju som bekant en av de stora reportageskrivarna i vår tid. Och den här boken, som hon måste ha skrivit med mycket vånda - känns in i hjärtat. Kanske just för att den är så sakligt redovisande. Allt som hände när Anders Behring Breivik växte upp, känslokylan, avvisanden, och vidare till den otroligt välplanerade terrorn i Oslo och på Utøya. Hur 77 unga människor kallblodigt mördades, hur det drabbade deras familjer och syskon, hur det aldrig kan bli helt igen. Jag gråter när jag kommer så långt. För familjerna, men också för att Utøya-morden inte hade behövt hända. Så alldeles fruktansvärt!

Alla frågor får inte svar. Anders Behring Breivik är fortfarande en gåta, liksom hur en människa överhuvudtaget kan mäkta med så mycket dödande - för att sedan sitta i rättssalen och småle. Så - finns ondskan, eller är han en produkt av att samhället inte tog ansvar?

På onsdag kväll diskuteras just den frågan med Åsne Seierstad själv i Ängelholm. Kultursällskapet har lyckats få henne att komma till Stadsbiblioteket för ett samtal om ondskan. Klockan 19 den 8 januari - missa inte det!

Eva Killberg
Killbergs Akademibokhandeln Ängelholm

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar