fredag 17 januari 2014

Vad skulle du ha gjort?


Visst vill man gärna tänka sig att man alltid skulle vara den relativt trevliga, hyfsat goda människa som man är i sin normala, trygga tillvaro. Men vad händer med vår medmänsklighet, vår godhet, våra handlingar... när vi utsätts för fara? När livet står på spel? När det handlar om vår överlevnad - skulle vi foga oss i vårt öde eller skulle vi offra andra för att rädda vårt eget skinn?

Om detta handlar Charlotte Rogans alldeles utmärkta debutroman Livbåten. Året är 1914. Den unga Grace befinner sig på sin bröllopsresa, ombord på oceanångaren Empress Alexandra, då båten förliser. Grace hamnar i en överfull livbåt tillsammans med 38 andra. Resans lyx förbyts snabbt i akut nöd och kamp för överlevnad. De är för många i båten. De har inte tillräckligt med mat och vatten. Besättningsmannen Mr Hardie är den som tar kommandot, men när dagarna går utan en chans till räddning utmanas hans makt allt mer av den starka Mrs Grant. Misstänksamheten börjar gro. Och det står snart klart att flera personer måste ur båten om de inte alla ska sjunka. Vem har rätt att stanna? Vem klarar de sig utan?

Historien berättas via Grace dagbok, som hon skriver i fängelset i väntan på rättegång, åtalad för mord. Blir hon dömd väntar galgen.
Det är spännande, obehagligt och svårsläppbart. Och ju längre det lider, desto mer börjar jag undra över vad av det som Grace skriver ned som egentligen är sant. Det här är en subjektiv historia, berättad av en kvinna som har tvingats slåss för sin överlevnad. Inför domstolen tvingas hon göra om samma sak igen. Allt hänger på att hon lyckas övertyga juryn om sin oskuld. Och häri ligger den verkliga spänningen. Att man egentligen aldrig har en aning om vad som hände där ute på havet.

Susanna Mattsson
Killbergs Bokhandel Jägersro

Charlotte Rogan har förresten gästbloggat hos oss. Läs hennes inlägg här.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar