fredag 23 januari 2015

Boktips från böcker


Varifrån brukar ni oftast få era boktips? Själv är jag en slav under Svensk Bokhandels vår-, sommar- och höstnummer där den kommande utgivningen listas. I andra hand handlar det om nya böcker av gamla favoriter. I tredje hand DN:s kritikertopplista och Sydvenskans recensioner (jajamensan, jag är en dinosaurie) samt tips från kollegor, vänner och andra bokbloggar. Sedan kommer omslagen och och sist baksidestexterna.

Till den lite ovanligare kategorin tips hör dem man får i böcker. Det kan röra sig om citat från en annan författare i en älsklingsbok (så upptäckte till exempel en kollega Oscar Wilde efter att ha läsa Maria Gripes "Skuggserie"). Eller som i mitt senaste fall, ett rakt boktips från bokens rollfigurer.

Lyssnar just nu på Knausgårds "Min kamp 5". Han befinner sig i Bergen och har just börjat på Skrivekunstakademiet, där en av lärarna är Ragnar Hovland (som jag aldrig hade hört talas om - min kunskap om grannlandets författare sträcker sig i princip till Saabye Christensen, Jan Kjærstad, Erlend Loe och Jo Nesbø), författare till det som en av den unge Karl Oves vänner kallar den främsta studentromanen. I sedvanlig stil beskriver Knausgård vännens entusiasm över "Sveve over vatna" på ett sätt som gör det omöjligt att inte bli nyfiken.

Självklart finns den inte översatt. Självklart är den skriven på nynorsk. Men ändå... den finns fortfarande att få tag i (dessutom i en pocketutgåva vars omslag ger mig någon slags nostalgisk Castaneda-vibb). Och ja, den är redan på väg rakt in i min läsande famn. Rapport kommer såklart att avläggas efter läsning.

En annan av lärarna på Skrivekunstakademiet är heter för övrigt Jon Fosse. Jag har aldrig riktigt bekantat mig med hans texter, men det gör däremot huvudpersonerna i den fantastiska feel good-filmen "Kyss meg för faen i helvete". Se den!


Susanna Mattsson
Killbergs Bokhandel Jägersro

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar