måndag 12 januari 2015

Min favoritfolkbildare


Det är ingen hemlighet att jag älskar Liv Strömquist. Sedan jag fick "Hundra procent fett" i mina händer har hon tronat på en ohotad förstaplats bland de svenska serieskaparna. Och där sitter hon nog säkert än (även om konkurrensen blir allt hårdare, vilket är fantastiskt). Hennes oefterhärmliga blandning av politik, folkbildning och humor är helt enkelt oslagbar.

I senaste albumet (ja det är inte helnytt längre, men fortfarande det senaste) "Kunskapens frukt" utvecklar hon temat från sitt  sommarprogram och ägnar nära 150 sidor år det som brukar kallas för "det kvinnliga könsorganet".

Det är Freud och Polynesien och Törnrosa och mossiga biologiböcker och de gamla grekerna. Det är frågan om varför vi har ett sådant extremt laddat förhållande till den här kroppsdelen. Det är sjukt välresearchat och helt fantastiskt informativt. Jag som ändå pluggat genusvetenskap lär mig massor och när jag läst färdigt vill jag sätta den här serien i händerna på precis alla!

Om jag måste ha någon invändning så är det att den hejdlösa humorn från tidigare alster kanske fått stryka något på foten till förmån för viljan att sprida kunskap. Jag saknar den i vissa passager, men sedan är den tillbaka - briljant och knivskarp. Detta är helt enkelt vansinnigt bra. Vågar man hoppas att "Kunskapens frukt" nu blir obligatorisk läsning på biologilektionerna?

Susanna Mattsson
Killbergs Bokhandel Jägersro

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar