torsdag 8 oktober 2015

Och årets pristagare är Svetlana Aleksijevitj!

 
”För hennes mångstämmiga verk, ett monument över lidande och mod i vår tid”, löd motiveringen när Svetlana Aleksijevitj tilldelades Nobelpriset i litteratur tidigare idag. Det finns flera skäl att jubla.

Ett är rent privat. Jag har länge velat läsa henne, men inte fått tummen ur. Nu gör Nobelprisutmaningen att jag är tvingad.

Ett är krasst ekonomiskt. Som bokhandlare vill man gärna se en kommersiellt gångbar författare som finns översatt och i tryck. Flera av Svetlana Aleksijevitjs böcker tillhör vårt ordinarie sortiment, så ni kan faktiskt köpa dem redan idag. Åtminstone en liten stund till.

Ett annat skäl är könspolitiskt. Varje gång en kvinna får priset blir jag glad. Aleksijevitj är den fjortonde i ordningen.

Ytterligare ett skäl är journalistiskt. Må vara att författaren själv titulerar sina böcker domkumentärromaner, men visst kan man ändå kalla dem reportageprosa. Och det är första gången som Svenska Akademien låter priset gå till en reportageförfattare. Ett tungt erkännande till det goda, långa reportaget i ett snuttifierat och klickhungrande medielandskap.

Sista skälet är helt enkelt folkbildande. En författare som Aleksijevitj kommer att kunna läsas av många, och vi får alla lära oss mer om vår nutidshistoria, och vad det innebär att vara människa. Grattis till Svetlana Aleksijevitj! Grattis till Eva som gissade på rätt pristagare. Och grattis till oss alla som får läsa och lära!

Susanna Mattsson
Killbergs Bokhandel Jägersro 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar