onsdag 25 november 2015

När hundarna kommer – Augustpriset 2015


Ett stort grattis till Jessica Schiefauer som i måndags kammade hem sitt andra Augustpris!
Denna gång för ungdoms-men-passar-lika-bra-till-en-vuxen-romanen ”När hundarna kommer”.

Hon höll på galan ett mycket kärnfullt och uppriktig tal, där hon propagerade för att Augustpriset för barn- och ungdomsböcker borde delas upp i två. Hon sa bland annat:

”Vi behöver människor i framtiden som är kritiska och tänker själva. Hur får vi det? Jo, genom att satsa på barn- och ungdomslitteraturen …
Vi peppar, och lyfter den lika mycket som vi lyfter vuxenlitteraturen.
Barnen ska få sin fantastiska litteratur, och det kan göra att de kan gå vidare så att det om tjugo år finns läsare som kan läsa vuxenlitteraturen ..”


(fritt citerat)

Word sister!

Men boken då?
Det är en berättelse lika mycket, mer faktiskt, om förövarens familj än om förövaren och offret själva.
För oss gamla nog att minnas John Hrons öde är det mer än bara en otroligt välskriven och djupt rörande berättelse (även om boken inte uttalat handlar om Hron-fallet så är likheterna påtagliga, och författaren växte själv upp i Kungälv), utan även ett stycke gripande nutidshistoria.

Läs den. Och få minst en ungdomling i din närhet att läsa den.
”Läsande unga ger kritiskt tänkande vuxna”.
Word igen!

”Ester och Isak. Isak och Ester.
Två unga människor i ett litet samhälle i Sverige. Småstadstristessen den här våren löper sida vid sida med de nynazistiska strömningar som blir allt synligare: Ett hakkors i svart bläck på mattebokens pärm, en torshammare om halsen, skrålande fyllesång om fosterlandet på festerna. 
När Ester och Isak en vårkylig kväll möts på en av festerna vid sjön förändrar de varandra. Deras förälskelse väcker dem till liv. 
Isak har en lillebror som heter Anton. 
Och det här är berättelsen om Esters och Isaks stora kärlek. Och det är berättelsen om när Anton tog en annan människas liv.”


Johan Zillén
Akademibokhandeln Center Syd

2 kommentarer:

  1. Mycket läs- och tänkvärd bok, även om jag nog hade något för höga förväntningar på den. Väl värd sitt augustpris dock!

    SvaraRadera
  2. Mycket läs- och tänkvärd bok, även om jag nog hade något för höga förväntningar på den. Väl värd sitt augustpris dock!

    SvaraRadera