måndag 2 november 2015

Gästbloggaren: Linda Skugge

Foto: Andreas Dienert
Kvinnan på scenen frågade:

”Du har en brokig bakgrund som bloggare, tidningskrönikör, book on demand-förläggare, musikproducent, eventföretagare, teaterproducent och nu romanförfattare tillsammans med din syster. Kan du säga något om hur du smälter samman de här erfarenheterna i ditt fortsatta arbete, vad du har lärt dig av de olika verksamheterna?”

Om jag hade jobbat på nagelsalong och varit sjöman och haft ett hunddagis så hade det möjligen varit brokigt. Men alla yrken hen radar upp handlar om kultur, och jag har bara jobbat med kultur: tidning, musik, böcker, skrivande, teater. Det är inte brokigt, det är en rak tydlig linje.

De flesta författare har väl hankat sig fram på olika jobb, men jag tycker mig aldrig höra att det skulle vara brokigt i samband med deras författarskap. Du har ju lite brokig bakgrund, du har haft lärarvik, jobbat i receptionen på ett hotell, jobbat på dagis, det låter lite brokigt, hur går det ihop med ditt författarskap? Nej, författaren hyllas snarare och får höra att hen som jobbat på så många olika ställen måste ha en massa erfarenheter att använda i sitt författarskap.

Linda Skugge, född i Stockholm, blev känd som egensinnig krönikör redan i tonåren. Hon inledde sin karriär som frilansande skribent på ungdomstidningen Ultra Magazine. 1993 började hon skriva krönikor i Expressen, vilket hon fortsatte med i över fjorton år. Linda har skrivit flera böcker; krönikesamlingar, dagboksanteckningar samt romaner. Hon driver också nystartade förlaget Constant Reader.

Nyfiken på Linda Skugges tidiga produktion? Snart lottar vi ut dubbelvolymen "Saker under huden / Det här är inte en bok" här i bloggen. Håll utkik!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar