måndag 17 oktober 2016

Tiderna, de a-förändras.


Bob Dylan fick nobelpriset i litteratur 2016 i torsdags, om nu den informationen undgått någon av er.

Som privatperson tycker jag det är lite kul. Många har kritiserat Akademiens val med argumentet: ”Han är ju blott en simpel popsångare, inte en författare av tegelstenstunga romaner!”
Sant.
Det enda Bobban skrivit i bokform är den psykedeliska lyrikromanen ”Tarantula” (skriven 65-66, publicerad -71) samt sina egna, mycket uppskattade och framgångsrika, ”Memoarer del 1” 2004.

Men det är självklart inte för dessa två verk han belönas med planetens finaste litteraturpris. Nej, det handlar naturligtvis om de sångtexter han skrivit under sin fem decennier långa karriär.

Jag kan förstå de kritiker som tycker att det finns många andra författare som skulle varit mer förtjänta av priset. T.ex. de ur den amerikanska författartraditionen. Philip Roth, Joyce Carol Oates, Cormac McCarthy, Don DeLillo to name but a few.
Men nog finns det fog för att kalla Dylan för poet? Jag hörde inte särskilt många invändningar när Tranströmer fick priset 2011. Eller protester mot favorittippade Adonis och Ko Un.
Skulle man inte kunna argumentera att Dylans insats toppar deras då han även tonsatt sina dikter
Jag vet inte, jag är personligen ingen storkonsument av poesi och lyrik.
Får lämna den domen till andra experter.

Som bokhandlare kanske man, av rent krasst kommersiella skäl, inte är supernöjd.
Nobelpristagarens böcker brukar ju vara en av julens garanterade storsäljare. Nu får vi nöja oss med ett par biografier, lite lyrik och en lunta med alla sångtexterna. Kommer säkert att ramla iväg ett antal exemplar ur butiken, men knappast i nivå med de senaste årens Munro-, Modiano- och Aleksijevitj -succéer.
Vi får hoppas på en superstark Augustpristagare istället. J

Intressant, kan även tyckas, att Norstedts valt att helt skamlöst sno designen från min (än så länge opublicerade) samlingsvolym med texter från den här bloggen till sin snabbt ihopslängda sångtextsamling.


Men de behöver inte tänka två gånger, det är alright.

 
// Johan Zillén, Akademibokhandeln Center Syd

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar