lördag 21 januari 2012

Det är bara lite Sara Granér


Nej, det är inte så bara. Inte alls faktiskt. För Sara Granér är en av landets smartaste och roligaste serieskapare just nu. Tidigare har jag bara tagit del av hennes serier när de publicerats i dagspress och magasin, men häromdagen lade jag vantarna på hennes två seriealbum Det är bara lite AIDS och Med vänlig hälsning.
Strålande läsning. Svidande samhällskritik. Fullständigt gränslöst. Granér tar nu plats bredvid favoriter som Nina Hemmingsson, Åsa Grennvall och Liv Strömquist.

Såhär står det på baksidan av Det är bara lite AIDS: "Sara Granérs skämtteckningar angriper samhället likt hur en obs-klass hög på sockerdricka angriper sin lärarvikarie. Detta utan att hon någonsin tappar vare sig sin politiska medvetenhet eller skärpa." Sant vartenda ord.

För den som vill skåda hennes serier IRL pågår just nu en utställning på Dunkers Kulturhus i Helsingborg. En given utflykt någon dag mycket snart. Dessutom ligger hennes karaktärer till grund för en pjäs i Riksteaterns regi. Spelas runt om i Sverige under våren.

Susanna Mattsson
Killbergs Bokhandel Jägersro

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar