torsdag 5 januari 2012

Sarah Silverman – The Bedwetter: Stories of Courage, Redemption and Pee“Great News! If you quit being cunty the whole world will stop being against you!”
- Sarah Siverman

Ach so.

Då har jag på ett halvår läst biografier från världens två roligaste kvinnor (min fru undantaget naturligtvis… Jag tycker du är hur kul som helst älskling men när sålde du ut Madison Square Garden senast? Var är din HBO-serie? Hmmmh?), Tina Feys Bossypants i somras och nu Sarah Silvermans The Bedwetter.

Om vi ska ställa de två damerna mot varandra i en ren ”skratt per sida”-duell så tror jag att Fröken Silverman blir den som fortfarande står upp. Tina Feys ”SNL/Harvard/New Yorker”-torra humor håller ett konstant leende på dina läppar men får dig rätt sällan att brista ut i gapskratt.

Sarah Silvermans bok dock orsakar ofta reaktioner hos både läsare och omgivning. Höga, semihysteriska skratt hos läsaren och oroliga blickar av typen: ”Hardenpersonennågonvårdareinärheten?” hos den direkta omgivningen. Hennes typ av humor är rätt provocerande och kanske inte är allas kopp av te. Hon har ofta hamnat i trubbel med censorer, företrädare för olika etniska grupper och, kanske framförallt, religiösa grupper. Begriper man inte hur satir fungerar (vilket människor utan humor ofta inte gör) kan hennes material om sex, religion och rasism t.ex. kanske verka lite upprörande…..

Bitvis är boken även lite rörande. I skildringen av hennes uppväxt (”Summer camp. The second worst kind of camp for jews..”), kärleken till familjen (”..being raped by a doctor. So bittersweet for a jewish girl..”) och för en stand up-älskare som jag är Silvermans bok mumma. Fylld med historier om New Yorks komikerscen på nittotalet och många anekdoter om andra hjältar som Louis CK och Jon Stewart.

Om du ännu inte accepterat in Sarah Silverman i ditt liv så råder jag dig att se hennes fullkomligt mjältspräckande show "Jesus is Magic” innan du läser ”The Bedwetter”. Vet inte om den är tillgänglig på DVD i Sverige dock? Tänk om det fanns något slags världsomspännande digitalt system där folk och fä helt utan tanke på upphovsrätt och artistersättning kunde, typ, ”tanka” hem filmer och musik.

Äsch! Det hade ju inte varit klokt!
Johan Zillén
Bokia Killbergs Center Syd

1 kommentar:

  1. Mitt namn är Andrea Suzi, jag är här för att ge en liten vittnesbörd hur jag återförenas med min pojkvän tillbaka. min pojkvän och jag var nöjda så långt jag kunde berätta och jag trodde aldrig att vi gjorde skulle bryta upp. När hans kusin dog i en tragisk bilolycka han gick tillbaka till Philippine en vecka för att vara med sin familj. Jag kunde inte gå eftersom jag var i mitten av underhållande ut ur staden för mitt arbete. Han verkade inte bli upprörd jag inte kunde gå så jag lät honom vara. Nästa sak som jag vet, kopplas han med en gammal vän från high school gjorde att han hade en crush på år sedan och de började att behöva affär! Jag hade ingen aning om vad det pågår fram till en månad efter att han kom tillbaka från Philippine.He fortsatte att få se henne och jag tills jag fångade honom testar henne en natt. Jag konfronterade honom och han berättade sanningen om vad som hände. Vi bröt upp och gick skilda vägar. Ingen av oss kämpat för vår relation. Jag var arg och inte beslutat att vara upprörd över det och bara hålla den i rörelse. Sedan efter ungefär en månad för att inte tala med honom blev jag ledsen. Jag ville att han skulle berätta att han ville vara med mig och inte henne. Jag gråter till min gamle vän och hon berättade för mig att inte oroa dig och hon ger mig denna far kontakt för en kärlek stava, omedelbart kontaktar jag mannen och berättade för honom alla mina problem med min älskare för passera en månad och han svara och berättade inte orolig och lovar att hjälpa till.
    inom nästa vecka, han helt hjälpte mig! hej vad kunna få honom att missa mig mycket där han ville komma tillbaka till mig igen. Han hade en hel del ånger och tyckte synd om inte kämpar för att hålla mig och för fusk på mig i allmänhet. han kom tillbaka och appologize till mig för allt, värden han vår relation så mycket mer nu och vi är lyckliga tillsammans nu! Du kan därför få din älskare tillbaka med hjälp av denna fader kallade Dregbo, kontakta honom genom hans privata e-post: dregbosolutioncenter@gmail.com och få din lycka tillbaka.

    SvaraRadera