torsdag 5 januari 2012

Sarah Silverman – The Bedwetter: Stories of Courage, Redemption and Pee



“Great News! If you quit being cunty the whole world will stop being against you!”
- Sarah Siverman

Ach so.

Då har jag på ett halvår läst biografier från världens två roligaste kvinnor (min fru undantaget naturligtvis… Jag tycker du är hur kul som helst älskling men när sålde du ut Madison Square Garden senast? Var är din HBO-serie? Hmmmh?), Tina Feys Bossypants i somras och nu Sarah Silvermans The Bedwetter.

Om vi ska ställa de två damerna mot varandra i en ren ”skratt per sida”-duell så tror jag att Fröken Silverman blir den som fortfarande står upp. Tina Feys ”SNL/Harvard/New Yorker”-torra humor håller ett konstant leende på dina läppar men får dig rätt sällan att brista ut i gapskratt.

Sarah Silvermans bok dock orsakar ofta reaktioner hos både läsare och omgivning. Höga, semihysteriska skratt hos läsaren och oroliga blickar av typen: ”Hardenpersonennågonvårdareinärheten?” hos den direkta omgivningen. Hennes typ av humor är rätt provocerande och kanske inte är allas kopp av te. Hon har ofta hamnat i trubbel med censorer, företrädare för olika etniska grupper och, kanske framförallt, religiösa grupper. Begriper man inte hur satir fungerar (vilket människor utan humor ofta inte gör) kan hennes material om sex, religion och rasism t.ex. kanske verka lite upprörande…..





Bitvis är boken även lite rörande. I skildringen av hennes uppväxt (”Summer camp. The second worst kind of camp for jews..”), kärleken till familjen (”..being raped by a doctor. So bittersweet for a jewish girl..”) och för en stand up-älskare som jag är Silvermans bok mumma. Fylld med historier om New Yorks komikerscen på nittotalet och många anekdoter om andra hjältar som Louis CK och Jon Stewart.

Om du ännu inte accepterat in Sarah Silverman i ditt liv så råder jag dig att se hennes fullkomligt mjältspräckande show "Jesus is Magic” innan du läser ”The Bedwetter”. Vet inte om den är tillgänglig på DVD i Sverige dock? Tänk om det fanns något slags världsomspännande digitalt system där folk och fä helt utan tanke på upphovsrätt och artistersättning kunde, typ, ”tanka” hem filmer och musik.

Äsch! Det hade ju inte varit klokt!




Johan Zillén
Bokia Killbergs Center Syd

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar